Како ће се променити куповина на интернету у Србији

Државна секретарка у Министарству трговине и телекомуникација Татјана Матић рекла је за РТС да је суштина нових законских решења која се односе на трговину да се помогне развој те области, посебно неких облика као што је електронска трговина и интернет продаја.

Татјана Матић је, гостујући у Дненвику РТС-а, рекла да је до сада, због недефинисаних правила, на интернету било много сиве економије.

Како каже, сада су дефинисани нови појмови као што су електронска продавница и електронска платформа. Истиче да ће то допринети да се смањи сива економија и да се развије област трговине на интернету.

Биће уведен и интитут "мистери шопера" који ће инспекцији дати могућност прикривене куповине како би дошла до доказа о нелегалној продаји.

Татјана Матић каже да је број корисника електронске трговине у Србији порастао са 18 на 30,9 одсто. У овом тренутку домаћи потрошач издвоји око 88 долара годишње на електронску трговину а у ЕУ, Кини и САД тај износ је значајно већи.

"Идемо ка томе да се наши купци осећају сигурно", рекла је Матићева.

Додаје и да ће електронске продавнице и платформе морати да буду регистроване и да, ако се на њима нађе неки недозвољен садржај, он ће морати да буде уклоњен.

Прави се и акциони план електронске трговине и он ће бити готов до 1. септембра, рекла је Матићева додајући да он подразумева низ активности како би се промовисала електронска трговина.

Ниже цене роминга 

Пред почетак летње сезоне добра вест за грађане је ступање на снагу споразума о снижавању цене роминга на Западном Балкану.

Татјана Матић наводи да су снижења значајна и да ће се спроводити фазно од 1. јула. Потписнице споразума су Србија, Црна Гора, Северна Македонија, Албанија а договорено је са се споразум спроводи и на читавој територији Косова и Метохије.

У првом периоду биће снижене цене одлазних позива за 62 одсто а долазних за више од 20 одсто. Цена СМС порука биће нижа 50 одсто а преноса података 87 одсто, рекла је Матићева.

Објашњава да споразум важи за све земље и да је једина разлика у пакетима које корисниси имају.

Наводи да је Србија већ имала споразум са Црном Гором, Северном Македонијом и БиХ а да је ово додатно снижавање, с тим што је Албанија нова у том пакету.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво