Метеоролози најављују град, а ни стара штета није процењена

Нестабилно време се наставља. Метеоролози кажу да је могућ и град, а још није завршена ни процена штете коју су временске непогоде претходних недеља нанеле пољопривреди.

У 50 села на подручју општине Трстеник под водом је било око 2.300 хектара ораница, па се процењује да је само у пољопривреди штета око 400 милиона динара.

"Три хиљаде коца парадајза имам пред брање, то је све спарено, ништа се не види. То је, људи, не дај боже. Оџачка река нам је направила лом", прича Мирко Раденковић из Горњег Рибника.

Само из једног пластеника Драгољуб Милић из Гуче очекивао је да убере 20 тона парадајза. Поплава је однела и расад и род других култура које је узгајао.

"Засађено је било 4.000 струка парадајза, били су на берби. Човек некако и да опрости штету на роду, али објекти вреде много – фолије, пластеници, конструкција", истиче Драгољуб.

 

У Драгачеву је поплава нанела огромне штете, не само онима који се баве пластечничком производњом. Без рода су остали и ратари.

"Захваћено је око 500 хектара пољопривредног земљишта. Сада се ради само пописивање, тек следи систематизација свих штета и коначна процена штете", наводи заменик председник општине Лучани Милош Јовичић.

На овогодишњи род воћари у Миоковцима код Чачка тешко могу рачунати. Град је пре месец дана уништио најквалитетније кајсије и друго воћа. Због обилних падавина стручњаци саветују да произвођачи одмах после невремена уђу у воћњаке.

"Извршити третмане заштите биља, а што се тиче агротехничких мера, потребно је уклонити поломљене, оштећене гране, значи уклонити плодове који су оштећени", указује референт службе за воћарство у Чачку Снежана Драгићевић Пилиповић.

Неки од мештана Крупња кажу да ове године неће убрати ништа од воћарских култура. Поплаве су поред засада малине и купине, оштетиле и оранице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи