Србија скупе кредите мењала за јефтиније

Препакивање дугова подразумева да се доларске обвезнице емитоване 2011. и 2013. године делом замене дужничким папирима у еврима, на које је камата пет пута мања.

Два датума – фебруар 2020. и септембар 2021. године – заокружени су црвеном бојом у српском дужничком календару. Тада на наплату доспевају скупе доларске обвезнице. Једне емитоване у септембру 2011, друге у фебруару 2013. године. И једне и друге делом ће бити отплаћене превремено. Најновијом емисијом еврообвезница на Лондонској берзи.

Министар финансија Синиша Мали подсетио је да је Србија понудила милијарду евра, на 10 година.

"Добили смо историјски најнижу камату на наше обвезнице нижу од 1,62 одсто годишње. Поређења ради, претходна обвезница из 2011. године је емитована по камати од 7,25 одсто. Дакле, пет пута јефтиније се сада задужујемо", рекао је Мали за РТС.

На међународном финансијском тржишту камате су тренутно ниске, па се чак и земље које имају проблема са буџетом, попут Италије, или Грчке, задужују по нешто мало већој камати од два одсто.

Председник Александар Вучић рекао да је то историјски минимум по коме се Србија задужује и да је то доказ да је наша земља у најбољој економској позицији.

"Неко би рекао, скоро џабе новац на међународном тржишту. Ми сад радимо тај 'рол овер' који нико не зна шта то значи, па да ја објасним. Хоћемо 2021. године да вратимо један део одмах у живом новцу, а један део – хоћемо да заменимо кредите које имамо по камати од 7,25 одсто да узмемо на 1,61 одсто", истакао је Вучић.

У преводу, реч је о занављању дуга. Јер су стари скупи кредити мењани новим повољнијим зајмом.

Министар финансија Синиша Мали објашњава да је то исто како када би грађани, који су позајмили 100 динара и на име камате плаћали 7,25 динара, тај зајам заменили. Нови издатак за камату био би неколико пута мањи – 1,62 динара.

Емисија еврообвезница била је планирана Законом о буџету за 2019. годину, а један од циљева аранжмана са Међународним монетарним фондом био је скидање наше земље са сиве листе ФАТФ, међународног тела за спречавање прања новца и финансирања тероризма.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво