Шкундрић: Нова етапа односа Русије и Србије

Енергетским аранжманом започела нова етапа односа између Русије и Србије, каже министар рударства и енергетике Петар Шкундрић и додаје да је уговор о продаји НИС-а историјски.

Уговором о продаји НИС-а руској компанији "Гаспромњефт", који су потписали председници Русије и Србије Дмитриј Медведев и Борис Тадић, почела је нова етапа односа између Русије и Србије, оценио је министар рударства и енергетике Петар Шкундрић.

"Сада имамо велику шансу да ојачамо наше економске, политичке, културне и све друге везе. Нашој држави је Русија највећи пријатељ, а Европска унија стратешки интерес", рекао је Шкундрић за данашње "Новости".

"Реализацијом 'Јужног тока' бићемо значајна карика светског гасног картела. А, прво питање које постави сваки инвеститор у неку земљу је - да ли су доступни енергенти. Многи улагачи нису задовољни ако имају довољно струје, већ сви траже и друге изворе, а пре свега гас. 'Јужним током', Србија широм отвара врата за нове инвестиције и нова запошљавања", нагласио је министар рударства и енергетике.

Кад је реч о томе да ли ће нам после потписаног уговора Руси дати попуст за гас, Шкундрић је истакао да ће то бити регулисано посебним уговорима.

"Србија већ има повластице које немају друге државе. Не плаћамо пенале за неповучене количине гаса. Али, још нам је неповољна цена транспорта кроз Мађарску. Реализацијом гасног аранжмана имаћемо уштеду од око 70 милиона евра за транспорт, као и наплату такси другим државама. А, добићемо и два правца снабдевања и довољне количине за наше потребе", рекао је Шкундрић.

Министар је рекао да постоје различити глобални интереси, па и политички фактори који заговарају могући гасовод "Набуко".

Коментарушићи  да ли је икада понуђен пролазак тог америчког гасовода, Шкундрић је рекао да би то била још једна шанса и с обзиром на потребе европског тржишта, има простора за оба гасовода. 

"Нико, ни Русија, ни Катар, ни Иран не располажу довољним количинама гаса колико ће требати Европи у будућности. Постоје геополитички и геостратешки разлози да се преферира једна или друга страна, а моје мишљење је да реализацијом 'Јужног тока' постајемо подједнако стратешки партнер и Русији и земљама ЕУ. Узгред, постајемо и лидер у региону у енергетици", истакао је министар.

Да је пао енергетски споразум са Русијом, "у економској кризи било би нам много теже да одржимо профитабилност НИС. Било би нам тешко да се сами боримо са недостатком енергената у свету који постоји. Везали смо се за државу која има и нафту и гас", оценио је Шкундрић.

Поводом изјаве министра Млађана Динкића да у Влади постоји криза ауторитета, Шкундрић је оценио да "не постоји криза ауторитета".

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво