Мали: Историјски успех, више прихода у буџету, веће плате и пензије

Одлука Скупштине ФАТФ-а да Србију скине са "сиве листе" представља добар сигнал за стране инвеститоре, навео је за РТС министар финансија Синишa Мали. Додаје да то значи и више прихода у буџету, веће плате и пензије и бољи животни стандард грађана.

Синиша Мали је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је вест да је Србија скинута са "сиве листе" веома важна за грађане Србије и додао да је та одлука последица свега онога што је Србија радила у протеклих 18 месеци.

"Званична је одлука, ми смо скинути са сиве листе ФАТФ-а и последица је свега што смо радили протеклих 18 месеци. Донели смо 12 закона, преко 70 подзаконских аката. Сарадња великог броја институција, министарстава, комора и агенција како би потврдиле да је Србија на правом месту и да даје свој допринос и борби против тероризма и борби за спречавање прања новца", објашњава Мали.

Истиче да је овај догађај важан и за земљу јер води још већем интересовању и поверењу страних инвеститора за улагање у пројекте у Србији. 

"Инвеститори су се питали због чега је Србија на сивој листи, сада те препреке нема. Отвара нам се простор за више страних директних инвестиција, што подстиче даљи развој. Ми ове године са 3,5 већ подижемо пројекцију нашег раста на 3,7 или 3,8, а то значи и више прихода у буџету, веће плате и пензије и бољи животни стандард грађана", наводи министар.

Додаје да је ова одлука битна и за отварање важних финансијских поглавља.

"Најмање два поглавља. То је поглавље 4, које је везано за слободно кретање капитала, и поглавље 9, које је везано за финансијске услуге. Ја очекујем да ће нам Европска унија отворити та два поглавља у најскорије могуће време, да убрзамо и тај приступни пут ка ЕУ", оцењује Мали.

Историјски успех, најнижа каматна стопа 

Говорећи о продаји обвезница Републике Србије на Лондонској берзи у вредности од милијарду евра по рекордно ниској каматној стопи, министар наводи да је постигнут невероватан успех.

"Невероватан успех постигнут је на Лондонској берзи. Први пут у историји Србија је понудила своје обвезнице на Лондонској берзи. Ми смо понудили милијарду евра на десет година. Добили смо никада нижу, историјски најнижу камату на наше обвезнице", наводи министар.

Додаје да се Србија задужује пет пута јефтиније него 2011. године.

"Замислите да неком дугујете сто динара и до данас сте плаћали 7,25 динара камату, а од сутра плаћате 1,61 динар. Дакле пет пута сте боље прошли. И нама то даје могућност да тај новац који смо уштедели усмеримо на нове инвестиције, на повећање плата и пензија, да још више уложимо у убрзани раст привреде", објашњава министар. 

Додаје да то води побољшању кредитног рејтинга земље, поверењу улагања инвеститора на српско тржиште, што, како каже, утиче на већи привредни раст, на смањење незапослености и повећање животног стандарда, односно повећање плата и пензија.

Говорећи о Комерцијалној банци, наводи да је седам инвеститора заинтересовано за куповину акција те банке.

"Седам инвеститора заинтересовано је за куповину акција Комерцијалне банке. Они ће сада погледати књиге Комерцијалне банке и након тога ће изаћи са коначном понудом. Очекујем успешан завршетак тог процеса до краја године", поручио је министар.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво