Вишеструка добит од еврообвезнице Србије на Лондонској берзи

Држава је продала обвезнице вредне милијарду евра и од прикупљеног новца отплатиће две претходне емисије на које су камате биле и пет пута веће. Превременом отплатом скупљег зајма уштедеће се само на камати 3,8 милијарди динара, каже министар финансија. Синиша Мали најављује да ће до краја године бити усвојена нова фискална правила која је предложио и Фискални савет.

Српска држава у среду је први пут на Лондонској берзи понудила своје хартије од вредности и изазвала велику пажњу инвеститора.

Хтели су да купе шест пута више обвезница него што је понуђено, каже министар финансија. Србија је уз веома повољну камату добила милијарду евра да замени стари, скупљи дуг из 2011. и 2013. године.

"Најнижа каматна стопа остварена до сада. Само 1,619, дакле мање од 1,62 одсто на десетогодишње обвезнице у еврима емитоване од стране Републике Србије на међународном финансијском тржишту", каже министар финансија Синиша Мали.

Превременом отплатом ће се уштедети и трајно смањити јавни дуг.

Из истог разлога је и Фискални савет предложио да се уведу нова фискална правила – да се за плате у јавном сектору не издваја више 9,5 одсто бруто домаћег производа, а за пензије до 11 одсто уз усвајање формуле за њихово повећање, затим да буџет буде трајно уравнотежен и да се настави смањење јавног дуга.

"Сада је 51 одсто БДП-а и с овим малим дефицитом који се предвиђа и ове и следећих година, он ће и даље наставити да пада и он ће већ у неколико година бити између 45 и 50, а после и испод 45, тако да би и овај други циљ, максимални дуг, требало да редефинишемо и да унесемо у закон. Да ли би то било 45 одсто плус реституција 50 процената, и онда би то била два темеља која би дала да фискална политика буде здрава", навео је председник Фискалног савета Павле Петровић.

О томе су већ разговарали, а правила би, каже министар финансија, могла да буду усвојена пре краја године уз договор са ММФ-ом.

"Та фискална правила, индексација пензија, које ћемо припремити и спровести 2020. Мислим да нам након тога остаје само реформа плата у јавном сектору коју током наредне године треба да завршимо како бисмо заокружили ову фазу структурних реформи и заједно са реформом Пореске управе, реформом у јавним предузећима наставили да растемо", истакао је министар финансија Синиша Мали.

Јефтиније задуживање државе требало би да појефтини и позајмице привреди.

"То ће свакако смањити кредитни ризик земље и додатно смањити перцепцију инвеститора када је задуживање у питању, односно створити услове за задуживање под још бољим условима из перспективе нашег кредитног ризика", рекао је Милан Маринковић, директор "Фима инвеста".

Први човек српских финансија каже да је излазак на Лондонску берзу био први излазак на међународно тржиште после шест година, а кад је прича добро кренула са враћањем дуга, требало би покушати задуживање на исти начин и за велике инфраструктурне пројекте.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво