Почело трговање криптовалутама у српским динарима

Од данас се криптовалутама може трговати у динарима преко дигиталне платформе "Екскалибре" која је почела са радом у Србији. Поред бесплатне регистрације омогућује неколико пута мање трошкове заинтересованима за трговину, речено је на представљању динарске "Екскалибре" одржаном у Београду.

Поједини трговински ланци у Јапану већ омогућавају плаћање биткоинима, а директор фирме "Берзекс" Никола Мићић каже да у Србији постоји око 10.000 људи који су заинтересовани за овакву трговину, док их је у Хрватској око 25.000. Словенци имају мењачницу која је настала још 2013. године. 

"У нашој мењачници по први пут моћи ће да се купују и продају криптовалуте за Србију без посредника што смањује трошкове уласка и изласка из трговине криптовалутама и до неких пет пута", наводи Мићић и додаје да су тренутно листирани биткоин, киријум, сафекс и сафекс кеш али се у будућности планира ширење асортимана криптовалута у мењачници.

Указао је да је мењачница генерално окренута ка свету и да је у стратешком партнерству "Берзекс" и "Екскалибре" по први пут уведена трговина динаром.

"'Екскалибре' већ сада имају регистроване људе из целог света, а три топ дестинације су САД, Еглеска и Аустралија", каже Мићић и додаје да ће преко мењачнице моћи да купују криптовалуту или повуку динаре после продаје само држављани Србије.

Преко дигиталне платформе директно ће се, по моделу "пир ту пир", спајати купци и продавци, каже Мићић. 

Мићић је амбијент за развој дигиталног у Србији оценио као добар и додао да се стварају регулаторни услови да се све врши у оквиру закона.

Подсећа да је Народна банка Србије издала саопштење да криптовалуте нису новац као и да се криптовалуте спомињу само у Закону о спречавању прања новца и финансирању тероризма.

"Ми тај закон примењујемо кроз верификацију корисника где утврђујемо идентитет корисника и у обавези смо да пратимо његове активности", истакао је Мићић.

Оснивач и директор "Екскалибре" Стивен Кајнс нагласио је да ова плаформа омогућава трговање дигиталним асетима и обезбеђује сигуран улаз за ову трговину са свих страна света. 

"Србија нас је привукла јер овде постоји невероватна заједница која се бави развојем као и државна подршка за дигитализацију", рекао је Кајнс.

Оценио је да ће блокчејн утицати на наш живот на начин на који не можемо ни да замислимо.

"За пет година о блокчејну ћете размишљати као што сада размишљате о својим мобилним телефонима и интернету за која сада кажемо да не разумемо како би без њих живели", рекао је Кајнс и додао да Србија има прилику да буде лидер у овом процесу, јер има јаке развојне вештине и јаку подршку државе за дигитализацију".

Софтверско решење за дигиталну мењачницу на којој се криптовалутама тргује за српске динаре осмислила је београдска фирма "Балканеум".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво