Етика испред новца, ипак је могуће

Директор једне од најпрестижнијих институција из области финансија Пол Смит каже за РТС да етика увек треба да буде испред новца. Закон нам говори шта можемо да урадимо, али етика нам говори шта треба да урадимо, рекао је Смит.

Пол Смит, познати интернационални говорник и директор ЦФА института, једне од најпрестижнијих институција из области финансија и инвестиционог менаџмента, био је гост Економског факултета. Између осталог, говорио је о већем укључивању жена у свет финансија.

У разговору за РТС рекао је да су бројни разлози због којих је процентуално мало жена у тој области. Први је тај што када погледају сектор финансија виде да су ту готово све мушкарци и онда помисле "није то за мене".

Како би се тај проблем решио, потребно је направити позитивне кораке, наводи Пол Смит. Један од њих је да се женама приђе док су на универзитету и пружи им се шанса за запошљавање.

Међутим, највећи проблем остаје начин на који је друштво организовано. Све док само жене брину о деци постоји граница до које могу да стигну, морамо ту да уведемо промене, рекао је Смит и додао да су у скандинавским земљама увели да и мушкарци морају да узму одсуство, како би обавезе биле подједнако расподељене.

Пол Смит се, иначе, залаже за етичко пословање. Објашњава да то значи да увек треба искрено комуницирати са клијентима и не искоришћавати њихово евентуално незнање како би се створио профит.

"Не желимо некога ко има 35 година да учимо разлику између доброг и лошег, али може бити проблем начин на који се реагује у етички сумњивим ситуацијама", рекао је Смит.

Етика увек треба да буде испред новца, поручује Смит. "Закон нам говори шта можемо да урадимо, али етика нам говори шта треба да урадимо. Можете да зарађујете новац и да се понашате етички исправно", рекао је Смит. 

Одговарајући на питање да ли компаније које зарађују више треба више и да дају заједници, Смит је рекао да фирме послују у неком окружењу само зато што им је оно за то дало дозволу.

"Компаније имају обавезу да запошљавају, омогуићавају праксу, производе на начин да не загађују околину. Имају одговорност према својој заједници која од њих очекује да етички послују", рекао је Смит.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво