Младим пољопривредницима бесповратно 250 милиона динара

Младим пољопривредницима и пољопривредницама млађим од 40 година, уручено је 204 уговора, вредних 250 милиона динара, бесповратних средстава, које је обезбедила Покрајинска Влада преко секретаријата за пољопривреду. Вредност инвестиције кроз ове уговоре је 284 милиона динара.

Овакву меру бесповратне финансијске помоћи Покрајинска влада увела је 2017. године, јер су, како је речено, препознали да таква помоћ и субвенционисање младих пољопривредника значајна, пре свега за останак младих на селу, али и за целокупан развој пољопривреде.

Потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић наводи да ова мера представља економско оснаживање младих пољопривредника да остану на селу да живе и да раде, да могу да обезбеде своје пословање и функционисање на газдинству, себи и својим породицама.

"Са једне стране, тиме се подстичемо развој пољопривреде, с друге стране то је и демографска мера. Свакако да пољопривреда представља један од приоритета наше економије, а оваквим мерама осим што ћемо финансијски помоћи младим пољопривредницима и пољопривредницама, пољопривреда ће бити знажнија, јер се ослања урпаво на те младе људе", објашњава Милићевић. 

Највеће интересовање младих пољопривредника на овом конкурсу владало је за сточарску производњу.

"Од 250 милиона динара, 190 милиона усмерено је управо на ту линију, на сточарство, од тога око 130 милиона за набавку оваца и коза, за шта је владало највеће интересовање, а по 30 милиона за набавку грла у свињарству и говедарству", рекао је покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић.

Додаје да је од 204 млада пољопривредника, којима су данас додељени уговори о бесповратним средствима, њих 71 је млађе од 25 година.

"Од њих 204, 108 су жене, имамо петоро који имају завршен пољоприрведни факултет. Све инвестиције за које смо данас уручили уговоре јесу усмерене на интензивну пољоприрведну производњу и то је оно што охрабрује, да млади људи јесу спремни да се интензивно баве пољоприрведном производњом, јер сточарство, а потом пластеничка, повртарска и воћарска производња захтевају већи радни ангажман", рекао је Радојевић.

Додаје да анализе показују да је, у развијеним европским земљама, шест одсто људи који се баве пољопривредом млађе од 40 година.

Покрајинска Влада је 2017. године доделила 100 милиона динара бесповратних средстава младим пољопривредницима, 2018. 200 милиона, а ове године 250 милиона динара субвенција за ове намене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво