"Историјска" обвезница од милијарду евра – Србија превремено отплаћује дуг

Продајом обвезнице од милијарду евра превремено ће бити отплаћене две емисије обвезница које доспевају 2020. и 2021. године, изјавио је министар финансија Синиша Мали. Србија ће тиме само на име камата уштедети 3,8 милијарди динара, истакао је Мали.

Србија је јуче успешно емитовала прву државну обвезницу деноминовану у еврима на међународном тржишту капитала у износу од једне милијарде евра, саопштило је Министарство финансија.

Превремено се отплаћује 1,1 милијарду долара постојећих обвезница и на тај начин се уштедело преко 3,8 милијарди динара само на камати коју би Србија плаћала до краја отплатног периода.

Mинистарство објашњава да емитовање ове обвезнице, по историјски ниској стопи од 1,5 одсто годишње, неће утицати на повећање јавног дуга, јер се целокупан износ емисије користи за отплату обвезница које су емитоване 2011. и 2013. године, по драстично вишим стопама, од 7,25 одсто и 4,875 одсто.

Обвезница доспева 2029. године и биће листирана на Лондонској берзи.

Мали: Историјски тренутак за нашу земљу

Министар финансија Синиша Мали истакао је да је реч о најнижој каматној стопи на обвезници коју је Република Србија икада издала.

"Из перспективе финансијског тржишта, ово је историјски тренутак за нашу земљу", истакао је Мали.

Више од 300 инвеститора из целог света је показало заинтересованост, што се до сада никада није десило, навео је министар.

"Боља цена од обвезница земаља у региону"

Додао је да је постигнута цена боља чак и од обвезница земаља у региону које имају инвестициони рејтинг и које су чланице Европске уније.

"Ова обвезница ће допринети даљој фискалној консолидацији кроз значајно смањење трошкова камата у буџету Републике Србије", рекао је Мали.

Такође, као је додао, атрактивност српске државне обвезнице на међународном финансијском тржишту имаће утицај и на повољније финансирање приватног сектора кроз нижу цену задуживања наших компанија на међународном тржишту.

"Што је капитал јефтинији, то се компаније лакше и чешће одлучују да га искористе за нове инвестиције, а то значи већу конкурентност на домаћем и међународном тржишту, већу запосленост, нова радна места и бржи привредни раст", закључио је министар финансија.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво