Србија и Белорусија – боља привредна сарадња кроз заједничку производњу

Привредна сарадња Србије и Белорусије има много простора за наредак. Трговинска размена досад се одвијала по принципу "корак напред-корак назад". Надлежни из обе земље виде шансу у заједничкој производњи пољопривредних машина и камиона и аутобуса на гас.

Две земље које немају отворених политичких питања, Белорусија не признаје незавиност Косова, имају о чему да причају када је реч о економској сарадњи.

Трговинска размена иде "корак напред-корак назад", углавном зависно од тога да ли Србија одлучи да енергенте и ђубриво купи од Белорусије или од неког другог.

Од 2009, када је потписан споразум о слободној трговини па до 2015, порасла је чак пет пута- на 250 милиона долара па се 2016. преполовила, а у прошлој години је пала још 38 одсто.

Зато у интервјуу за Портал РТС-а белоруски амбасадор у Србији Валериј Бриљов каже да је трговина само један, најједноставниији и најпроменљивији вид економске сарадње.

Следећи корак треба да буде успостављање заједничке производње фирми из двеју земаља, а на основу искустава из већ постојеће производње белоруских трактора и аутобуса у Србији.

Бивши амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић наводи да се у многим секторима већ покушавало да се сарађује – од комбајна, трактора до камиона и аутобуса на гас који су, како каже, врло занимљив и препективан програм.

"И све је било и јесте кратког даха, а главни проблем увек је био да није било довољно капитала", додаје Ђукић.

План је да, када будемо развили производе који укључују и српску памет и потребе, наступимо заједно у трећим земљама, јер нам то омогућава оптимална комбинација споразума о слободној трговини које имају две земље, Србија са Европском унијом има ССП, а Белорусија је у Савезној Држави са Русијом и бесцаринској унији са свим бившим совјетским републикама.

Према речима Ђукића, владе и привреде две земље морају да уложе много више енергије уложе, много више капитала, додатних инструмената да би се дошло до неке заједничке производње.

Амбасадор Бриљов најављује и појачану иницијативу да се две привреде боље упознају, укључујући и организовање економског форума, можда баш у време посете белоруског председника која би се могла десити на јесен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво