Смедеревска Железара – колатерална штета

Нове квоте за увоз челика у земље ЕУ из земаља ван Уније, ступиће на снагу почетком јула. Да ли ће оне затворити или само притворити врата смедеревској Железари важно је питање не само за 5.000 породица које Железара храни, већ и за Владу Србије. Новинарка Радојка Николић истиче да Железара представља – колатералну штету.

Новинарка РТС-а Аница Телесковић изнела је прве ексклузивне податке када је речено да је квота која се односи на прву половину године, коју је ЕУ увела за кинески и турски челик који долази ван земаља Уније, 3,3, милиона тона. Само у првом кварталу је потрошено 2,2 милиона тона.

Уредница Економетра и Магазина Бизнис Радојка Николић је истакла да је Србија у томе занемарљива, са 188.000 тона колико је извезено. Ипак, и она је потпала под регулативу.

"Европа поступа под утицајем Америке, јер зашто би увозила квоте на челик када јој је потребан, и то кинески јер је јефтинији", рекла је Радојка Николић истичући да смедеревска Железара представља колатералну штету међународних сукоба.

Србија ће морати да сачека први јул да види да ли ће бити ревидирања квота.

Николићева указује да кинеске компаније раде у Европи у земљама које нису чланице ЕУ.

"Претпостављам да за Железару то неће бити толико велика штета јер ће наћи где да пласира производе", рекла је Николићева.

Истиче и да кинеска Хбис група у чијем је власништву Железара има веома разгранат систем рада и не верује да ће мирно посматрати шта се дешава и смањити производњу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара