Шта нас спречава да имамо соларне панеле на крову

За пројекте који ће допринети уштеди енергије и смањити емисију шетних гасова, 24 локалне самоуправе добиле су 325 милиона динара, и то бесповратно из Буџетског фонда за енергетску ефикасност. Такви пројекти доприносе уштеди енергената и до 40 посто.

Неке општине ће новац потрошити на обнову школе или вртића, друге на дом здравља или неку другу установу. Објекти ће добити изолацију, столарију, енергетски ефикасно осветљење, котлове и топлотне пумпе за грејање или соларне панеле.

Градоначелници и председници општина искористили су прилику и пријавили се за конкурс. Кажу да су задовољни оним што је остварено.

"Оно што је веома важно јесте да смо ми, наш енергетски менаџер и његов тим аплицирали и за град Чачак и за општину Лучани и да су оба пројекта прошла", рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Председник Општине Ириг Стеван Казимировић је изјавио да је значај тих пројеката и у томе што ће смањити исељавање из села.

"Сада смо конкурисали за нашу сеоску месну заједницу Крушевлук–Прњавор. Ово су пројекти који теже да остављају младе на селу и помажу енергетској ефикасности", нагласио је Казимировић.

Рачуна се да ће 24 пројекта донети уштеду само струје од 8,2 милиона киловат сати годишње.

"Око 490.000 евра годишње ће ови пројекти донети као уштеду. Смањићемо емисију угљен-диоксида за 3.300 тона годишње. Ови пројекти, поред енергетске ефикасности у неким срединама имају и елементе преласка на обновљиве изворе енергије", саопштио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Министар најављује да ће Влада уз подршку Европске уније ускоро формирати још један Фонд који ће у унапређењу енергетске ефикасности помагати грађанима.

Председник општине Љубовија Милован Ковачевић истиче да је теже урадити пројекте за велике стамбене заједнице.

"Морали бисмо прво да размишљамо, да ли можда кренути од великих стамбених заједница, јер је ту мало теже урадити пројекте", рекао је Ковачевић.

Из Буџетског фонда енергетске ефикасности до сада су сређена 53 објекта. Неки средства добијају други пут, Крушевац трећи, а Љубовија и Свилајнац већ четврти пут.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 18. јун 2019, 10:31) - Боки [нерегистровани]

Не иде

Не иде то у Србији тако лако, нађите на интернету и прочитајте проблеме које су појединци имали са ЕПСом због панела. (нпр. Џокићи са Вождовца)

(уторак, 18. јун 2019, 10:17) - Markovljev [нерегистровани]

Pravi put

Za Srbiju je pravi put dotiranje masovne ugradnje solarnih panela po zgradama i kućama, jer cena panela opada a životnost se produžuje a kako neko reče, neće moći do nedogledna da država subvencionira cenu struje i održava socijalni mir. Imamo najnižu cenu struje u Evropi a sunce nam greje i svetli sve više i više, pa ne samo solarni paneli na elektriku ali i solarni grejači vode mogu Srbiji da donesu ogromne uštede i mogućnost na prelazak na realnu cenu struje i tople vode a da ljudi zbog toga neplaćaju više, jer će biti dobavljači tih energenata. Skoro zvuči kao perpetummobile, ali je to tako.
Da bi se to realizovalo je ali potrebno da se probude i vlasnici zgrada koje su privatizovane, danas imaju kao Upravnike, ali nikoga neinteresuje šta sa tom zgradom učiniti za kvalitetnije stanovanje, manju potrošnju energie (Izolacije fasada, zamena prozora, efikasnije merenje portošnje i slično) kao da je to i dalje tudja briga iz vremena kada je to vlasnila država ili firme.

(уторак, 18. јун 2019, 10:02) - Gastarbajtovanje [нерегистровани]

U komšiluku sam prvi put video...

samohodnu mašinu robota dok se kreće,klizi po panel krovu i pere ploče!-Dva radnika sve prate sa sigurne udaljenosti i sa daljinskim upravljačem !

(уторак, 18. јун 2019, 09:34) - anonymous [нерегистровани]

Lokalne samouprave

će po običaju ta sredstva da potroše na plate, jer svaka ima višak zaposlenih.

(уторак, 18. јун 2019, 07:45) - anonymous [нерегистровани]

Isplativo, negde

U Arizoni čovek plaćao leti veći račun za struju zbog centralnog klima uređaja za veliku kuću. Pozvao firmu koja rentira solarnu opremu uz besplatnu instalaciju. Sada plaća tu rentu a višak struje, kada se dobije prodaje elektro distribuciji. Sada mu je račun duplo manji nego pre.

(уторак, 18. јун 2019, 00:54) - anonymous [нерегистровани]

odgovor za neisplativost

Nikako vam nije dobra racunica:
3kw sistem ne kosta ni 2000e po trenutnim cenama. Ne racunam ugradnju ali eto neka je jos 1.000e!
Ako je dan 10sati prosecno to dodje 30kwh dnevno * 365 dana = 10.950 kwh godisnje... Ajde da racunamo 10.000kwh godisnje
7din * 10.000kwh = 70.000kwh skoro 600e godisnje! Vec za 5god se itekako isplati!!!
Pritom struja iz obnovljivih izvora bi trebalo da vredi minimum 20din/kwh tako je svuda na zapadu(subvencionira se). Tako da bi se ovaj sistem isplatio i posle 2 god! Pozdrav

(понедељак, 17. јун 2019, 21:31) - anonymous [нерегистровани]

Neisplativost

- Cena opreme(paneli ,inverter ...) za oko 3000 kWh godisnje oko 3000€ ili 354000 RSD
- Cena el. energije u Srbiji 7 din din/kWh
354000 RSD/ 7 RSD/kWh=50571kWh ili oko 16 godina