Лепосавић, вино које опстанак значи

Подручје општине Лепосавић, смештене на падинама Копаоника и Рогозне, идеално је за пољопривреду. Зато и не чуди што је у том крају све више пољопривредних произвођача и што се уз нове винограде виде и плантаже малина, боровница, оригана и засади других култура.

У селу Кутње на 12 хектара простире се виноград. Све је почело 2000. године када је породица Лакићевић одлучила да се посвети виноградарству. После 30 година живота и рада у иностранству Славиша Лакићевић је одлучио да се врати у Србију и да на породичном имању изгради винарију.

"Ја сам рођен на Косову не у иностранству, тако да жеља да нешто направимо доле је од почетка била јака. Питање је било само шта", каже власник винарије Славиша Лакићевић.

Подизање винограда је велика и дугорочна инвестиција, која је допринела да сталан посао добије 15 људи из тог краја.

Милан Лакићевић наводи да су ове године смо подигли два хектара новог винограда.

"Имамо добар тим људи који стоји иза нас из Италије, познате светске стручњаке који нам помажу", наводи Милан Лакићевић.

Радник Предраг Вукићевић каже да винарија представља велику ствар за Лепосавић.

"Велика је ствар да овако нешто има код нас да би народ опстао и остао на Косову и Метохији. Све ово што радимо, радимо у договору, опремљени смо најмодернијим машинама", наглашава Вукићевић.

Сузана Вуловић наглашава да су у винарији ове године направили квалитетно бело вино које је спремно за флаширање. Такође, одабрали смо флаше, пампуре и етикете за то вино, додаје Вуловићева.

Нових 50 хектара винове лозе

У винарији планирају да у наредном периоду засаде још 50 хектара винове лозе. Нестабилна ситуација на Косову и Метохији отежава поједине послове.

"Трудимо се да радимо по свим правилима и законима, имамо регуларне лиценце које треба да се добије, сви су виногради у фази регистрације", каже Славиша Лакићевић.

Указује на проблем регистрације вина која морају да се раде два пута и за српске и за косовске власти.

"То је компликована ствар, видећемо како ће се ствари одвијати", наводи Славиша Лакићевић.

На мањем засаду под виновом лозом очекује се принос од око 2.000 до 3.000 литара црног и белог квалитетног вина.

Угоститељ Милија Јевремовић већ неколико година производи вино за сопствене потребе. У том послу помаже му породица.

"Подизање винограда говори о томе да је ово моја прича, мој живот, моје место, овде сам се родио и то је то. Не желим одавде да идем", поручује Милија Јевремовић.

Самостални пољопривредни произвођачи кажу да нису сви у могућности да сами започну посао и зато је помоћ државе од пресудне важности.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво