"Градња метроа у Београду највећи инфраструктурни пројекат у региону"

Потпредседница Владе и председница Радне групе за реализацију пројекта изградње београдског метроа Зорана Михајловић истакла је да је градња метроа у Београду "највећи и финансијски најзахтевнији инфраструктурни пројекат у региону, вредан више од четири милијарде евра".

Зорана Михајловић је на другој седници радне групе, на којој је француска компанија "Ежис" представила претходну студију оправданости и предлог две линије метроа, рекла да је београдски метро пројекат од највећег значаја за Београд, али и од интереса за Србију, због чега је најважнији задатак изабрати оптималан начин финансирања овог пројекта.

"Питање свих питања је модел финансирања овог пројекта, структура трошкова, као и коначна цена и зато се Влада укључила, јер Град Београд не може сам да изнесе овај пројекат. Финансирање ће бити главна тема разговора на нашој радној групи, у коју је укључен и министар финансија Синиша Мали", навела је Михајловићева.

Радна група је на данашњој седници донела одлуку да се претходна студија оправданости са генералним пројектом, коју је урадила фирма "Ежис", упути Републичкој ревизионој комисији, као и да се изабере финансијски саветник који ће за владину радну групу урадити финансијску и економску анализу пројекта изградње београдског метроа. 

Такође, наложено је Граду Београду да радној групи достави све одлуке које су до сада донете у вези са овим пројектом, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Поред Михајловићеве, министра Малог и осталих чланова, састанку радне групе присуствовали су и градоначелник Београда Зоран Радојичић, представници кинеске компаније "Пауер Чајна" и француске компаније "Ежис".

На састанку су представљене линија 1 метроа, која би ишла од Железника до Миријева (дужине 21,3 километра) чија је процењена вредност 2,33 милијарде евра и линија 2 од Земуна до Миријева (дужине 19,2 километра), чија је процењена вредност 2,07 милијарди евра. 

Према овом предлогу, укрштање ових линија предвиђено је на Савском тргу, код зграде некадашње Главне железничке станице.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво