Свињска куга у Кини подигла цену меса у Србији

Док откупна цена товљеника варира, последњих дана чак и пада, цена свежег меса у продавницма је у сталном порасту. Свињетина је поскупела 10 до 15 одсто. Прерађивачи кажу то је због појаве свињске куге у Кини.

Свињски бут је скупљи за око педесет динара по килограму и у већини шабачких месара кошта 500 динара. Скочила је цена и других врста свињског меса.

На другој страни, откупна цена товљеника није порасла, али сточари кажу навикли су на нестаблино тржиште и губитке у производњи.

"Цена свиња иде горе доле као откуцаји срца. Двадесет, тридесет динара горе доле иде, то је нешто. На тржишту се чуда дешавају", каже Жељко Милутиновић, сточар из Дреновца.

Додаје да је сада цена од 140 до 170 динара.

"Трговци дижу цену у продавницама, сељак од тога ништа не добија и после тога трговци не враћају цену, тако да трпи потрошач, онај ситан и радник трпи те ударе и ствара се погрешна слика да је сељаку добро да је сељак зарадио, нажалост, сељак све мање зарађује, а све више губи", истиче Предраг Срдановић, Одељење за пољопривреду града Шапца.

Прерађивачи кажу одговор је у Кини, односно у свињској куги која се појавила у тој земљи, због чега је поскупела свињетина у Европи, па и у Србији.

"Цена се не формира у Србији, цена се формира на берзи која је сваког четвртка у Немачкој. Ми апсолутно немамо никакав утицај, ни кланичари, ни трговци, ни одгајивачи. То је берзанска роба као што је кукуруз и пшеница", наводи Иван Михаиловић из месаре "Синд".

Просечан становник Србије годишње поједе око 35 килограма свињског меса. Због пораста цене прасади у Европи у наредном периоду очекују се нова поскупљења.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво