Компаније треба и младима без искуства да дају шансу

Компанија НИС је представила Извештај о одрживом развоју за 2018. годину у згради Ректората Универзитета у Београду.

На панел дискусији под називом "Улагање у младе за одрживу будућност Србије" учествовали су министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, министар здравља Златибор Лончар, министар просвете Младен Шарчевић и генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев.

"Дубоко верујем да је за решавања проблема одрживог развоја потребна једна нова енергија и нови ниво знања и зато данас хоћу са овог места пре свега да упутим поруку Универзитету, младима, да морају дати кључни допринос промени свести код нас, промени нас самих, промени пре свега нивоа вредности са којима је и моја генерација одрастала како бисмо сви заједно као друштво дали неопходни допринос остваривању циљева одрживог развоја и да сви заједно будемо део једног бољег, квалитетнијег и племенитијег друштва", навео је Антић.

Тјурдењев је истакао приоритет компаније на пољу одрживог развоја – улагање у заједницу у којој раде, посебно у младе.

"Исте циљеве и опредељења препознали смо и у стратегији нашег најважнијег партнера – Владе Србије. Уверен сам да ћемо, радећи заједно, постићи изузетне резултате. Њихове добре ефекте осетиће и они који тек долазе, а то и јесте смисао одрживог развој", рекао је Тјурдењев

Славица Ђукић Дејановић је истакла да, како би стимулисале младе, компаније попут НИС-а треба да им дају шансу, да се у Србији млад човек професионално оствари и да користи своје креативне потенцијале.

Министарство здравља је, указује Златибор Лончар, у претходном периоду уложило преко 500 милиона евра у изградњу савремених медицинских објеката, као и у набавку нових апарата и опреме. А међу приоритетима Владе је улагање у образовање. 

"Ми морамо да научимо децу да мисле, да креативно размишљају, да стварају нове идеје и вредности и ми правимо образовни систем управо на тим основама", навео је ресорни министар Младен Шарчевић.

Извештај НИС-а

У Извештају о одрживом развоју НИС-а се наводи да је пословни приоритет те компаније у 2018. години био наставак улагања у развојне пројекте па је укупно инвестирана 41 милијарда динара, 55 одсто више него годину дана раније. Остварена је нето добит од 25,1 милијарду динара, док је акционарима на име дивиденде исплаћено 6,9 милијарди динара.

Истовремено, како је саопштено из компаније, НИС је наставио са напорима у областима заштите животне средине, друштвено одговорног пословања и улагања у професионални развој запослених, што су за НИС такође темељи одрживог развоја.

Од 2009. године, када је "Гаспром њефт" постао већински акционар компаније, НИС је у пројекте заштите животне средине уложио више од 13 милијарди динара, од чега је 320 милиона динара инвестирано у прошлој години. Поред тога, за унапређење вештина и обуке запослених издвојено је 237 милиона динара, а одржано је више од 2.200 обука.

Такође, НИС је наставио да, кроз различите програме, запошљава младе без претходног радног искуства у компанији, али и да охрабрује повратак у Србију домаћих стручњака који раде у иностранству, ангажујући их на пројектима компаније.

НИС је у 2018. години предано радио и на напретку заједнице у различитим областима и само у 2018. години у реализацију друштвено одговорних програма уложио око 408 милиона динара.

Приоритет су били пројекти унапређења живота у заједницама у којима компанија послује. НИС је подржао рад Института за здравствену заштиту деце и омладине у Новом Саду, Општу болницу "Студеница" у Краљеву, Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици, Институт за здравствену заштиту мајке и детета "Др Вукан Чупић", Клинику за опекотине у Београду и Хемато-онколошко одељење за дечје интерне болести у Нишу.

Поред тога, настављена је сарадња са бројним домаћим и међународним образовним и научним институцијама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво