Отворена фабрика ауто-делова у Панчеву

Немачка компанија "Цет-Еф" у Панчеву је отворила фабрику за производњу ауто-делова и компоненти за ауто-индустрију, бродове и железницу. То је прва страна инвестиција у том граду после неколико деценија. Укупна вредност инвестиције је 160 милиона евра. Већ данас посао је добило више од 300 радника, а до краја треће фазе биће запослено више од хиљаду људи. Председник Александар Вучић изјавио је да немачки "Цет-Еф" у Панчево и у Србију доноси не само нова радна места, већ и најсавременију и најмодернију технологију.

Александар Вучић је на отварању фабрике рекао да је данас велики дан не само за Панчево и Војводину, већ и целу Србију.

"Овај ротор и статор који ће се овде спајати ће бити уграђиван у електрични 'волво' и друге најбоље европске аутомобиле. То ће да се производи овде код нас, тако да ћемо бити једна од земаља у региону која ће имати производњу 'душе' електричних аутомобила, који су будућност", рекао је Вучић.

Истакао је да ће цена нафте све више расти и да ће полако сви да прелазе на електричне аутомобиле.

Како је рекао, "Цет-Еф" ће запослити укупно 1.300 људи и отворити Развојни и технолошки центар, где ће радити најбољи инжењери и развијати нове технологије.

"Тиме ћемо моћи да сачувамо младе људе у нашој земљи", рекао је Вучић и додао да фабрика "Цет-Еф" показује колико смо у претходном периоду као земља изгубили времена на глупе теме уместо да смо правили амбијент за овакве фабрике.

"Рекао сам Ханкелу и Јоргу док смо обилазили фабрику да живимо за овакве дане, ми који се бавимо овим послом, јер тако показујемо резултате свога рада", рекао је председник.

Истакао је да фабрика није никла из земље, већ да је морало много људи да ради на том пројекту и да се обави пуно тешких разговора, као и да ће сада та фабрика запошљавати људе из Панчева и других места јужног Баната, али и из Београда.

Вучић је захвалио немачким пријатељима и свима у Србији који су омогућили отварање те фабрике.

"Можемо данас да се поносимо овом прелепом фабриком", наглсио је Вучић и захвалио посебно Милану Грујићу, кога је назвао "немачким Србином" и истакао да је урадио велики посао за отварање фебрике.

Вучић је изразио наду да ће имати прилику да Грујића одликује на Сретење због свега што је урадио за Србију. "Надам се да ћу имати ту част. Пре мање од годину дана, 21. јуна, када је ударен камен темељац овде није било ничег осим малог шатора, а данас имамо величанствену фабрику са најсвременијом технологијом", додао је Вучић.

Председник каже да је у највећој немачкој фабрици у Европи видео "кука роботе" и да је управо то видео и данас у фабрици "Цет-Еф" у Панчеву.

Додао је да у данас отвореној фабрици тзв. просторија прашине изгледа као апотека, али и да је видео наше раднике, из Панчева и Београда, срећне и насмејане што су добили добар посао и имају сигурну будућности за себе и своје породице.

"Обезбеђујемо сигурнију и бољу будућност за младе људе Панчева, јужног Баната и Београда", истакао је Вучић.

Указао је да је реч о најсавременијој производњи за електричне аутомобиле и да ће Србија зато већ пре краја године покушати да постави на нашим ауто-путевима електропуњаче како би привукли ту врсту возила из иностранства да користе Србију као транзитну земљу.

Председник каже да је "велика је туча" међу свим земљама за инвестиције и да је зато веома важно што смо као држава добро урадили посао око отварања ове фабрике – испунили своје обавезе у дан прецизно и одговорно, јер само тако можемо да привучемо и нове инвеститоре.

Вучић наводи да му је и Ангела Меркел раније честитала, иако прво није веровала да је Србија успела да привуче "Цет-Еф" и да очекује да доведемо још значајан број добављача у Панчево.

Подсетио је да намачке компаније запошљавају у Србији 58.013 људи, као и да расте трговинска размена са Немачком која износи сада више од пет милијарди евра годишње.

Вучић је наглаисо да је Немачка први партнер Србије и да не би било тако да нема подршке немачке државе и привреде. Србија их прима на најбољи могући начин, додао је Вучић и поручио да су немачке фирме добродошле у Србији.

Напоменуо је да је "Цет-Еф" у Немачкој други послодавац по популарности, јер води рачуна о својим радницима и обезбеђује им добре услове.

"У Пачеву ће се живети много боље него данас и много сам поносан и срећан што отварамо ову фабрику. Ускоро овде да постављамо камен темељац и за друге фабрике. Живело пријатељство Србије и Немачке", поручио је Вучић.

Руководство "Цет-Ефа": Нова индустријска ера у Панчеву

За мање од годину дана немачка компанија за производњу делова за аутомобиле "Цет-Еф" успела је да изгради фабрику на површини од 25.000 квадрата, запосли 300 радника, настави ширење својих капацитета и од малог шатора направи велику грађевину, изјавио је члан Управног одбора "Цет-Ефа" Мајкл Ханкел.

Хенкел је најавио да ће у наредне две године проширити производни капацитет и запослити још 700 људи, те ће на крају укупна вредност инвестиције износити 160 милиона евра.

"Једноставност и брзина су вредности које су важне у 'Цет-Ефовом' систему управљања предузећем. Те принципе није увек лако спровести у оквиру корпорације која је активна на глобалном нивоу, међутим, ми смо свакако остварили успех у Панчеву", рекао је Ханкел.

Каже да је томе допринела конструкривна сарадња са српским властима и институцијама.

Ханкел истиче да у свету расте потражња за електричним моторима и то показује, каже, да асортиман "Цет-Ефа" има права решења за следећу генерацију мобилности.

"Електрична мобилност ће играти значајну улогу у мобилности сутрашњице. Ако желимо да постигнемо циљеве Париског споразума и смањимо емисије угљен-диоксида, морамо транспорт учинити мање загађујућим", рекао је Ханкел.

Каже и да су пионирски подухват компаније "Цет-Еф" у Панчеву приметили и други немачки добављачи за аутомобилску индустрију.

"Чули смо да су и друге стране заинтересоване да овде отворе своју фабрику. У том случају ћемо радо пренети наша позитивна искуства. И када једног дана наша фабрика добије нове суседе, веома бисмо се радовали, ако би се сетили које предузеће је направило први корак према Панчеву", рекао је Ханкел.

Председавајући дивизије е-мобилност компаније "Цет-Еф" Јорк Гротендорст каже да идеја мобилности оставља фосилна горива иза себе и да данашњу церемонију отварања фабрике треба схватити као почетак нове индустријске ере у Панчеву.

Нагласио је да је пројекат "Панчево" постао истинити изложбени пројекат за "Цет-Еф групацију", јер је фабрика важан корак за развој стратегије предузећа у Европи и зато што је нова вредност створена ни из чега.

"Ширење фабрике ће направити од Панчева највећу 'Цет-Еф' локацију е-мобилности у Европи изван Немачке. Ми смо се свесно одлучили за ову инвестицију и захваљујући српским универзитетима образоваћемо нову генерацију инжењера е-мобилности како бисмо очували снагу групације и снагу локације у Панчеву", рекао је Гротендорст.

Шиб: "Цет-Еф" доказ одличних односа

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб истакао је да је производни погон "Цет-Ефа" у Панчеву доказ одличне економске сарадње Немачке и Србије и оценио да је Србија остварила импресивне макроекономске резултате, који ће бити још бољи спровођењем даљих реформи.

Шиб је, на отварању фабрике "Цет-Еф", којем је присуствовао председник Србије Александар Вучић, рекао да се види све више у Србији комплексних пројеката немачких компанија, као што је овај у Панчеву.

Ти пројекти, према његовим речима, доносе знање и технологију и доприносе промоцији снажног и конкурентног приватног сектора.

Шиб је истакао да је снажан приватни сектор кључан како за јачање економије Србије, тако за подизање њене спремности за улазак у ЕУ.

Указао је да је импресиониран како је брзо спроведен изазови пројекат "Цет-Ефа" у Панчеву.

"Када сам средном децембра посетио радове већ сам био импресиониран, а сада је завршен посао и отварамо ово велико постројење", додао је Шиб.

Истакао је да је поносан на позитивни тренд сарадње, подсећајући да је Немачка већ дуго време први партнер Србије, да је уложила већ две милијарде евра и отворила око 58.000 радних места.

"Србија је остварила импресивне макроекономске резултате, а уверен сам да ће, када спроведе даље реформе, привреда даље снажно расти. За то је потребна, између осталог, транспарентност, предвидивост бизнис сектора. Ниво независнсоти правосуђа, ефикасност у борби против корупције су кључни за приватне инвестиције, а тако и за економски развој земље", објаснио је Шиб.

"Цет-Еф" је, према његовим речима, пројекат који показује шта је могуће у пословним односима две земље. Нагласио је да ће Немачка наставити да улаже напоре у даље интензивирање односа две земље и да ће подржати Србију на путу ка ЕУ.

Мировић: Долазак "Цет-Ефа" сигуран знак и за друге компаније

Председник Покрајинске владе Игор Мировић поручио је да је долазак "Цет-Ефа" у Србију, у Панчево, сигуран знак и пут за нове инвеститоре, не само из Немачке, већ и из других земаља.

Истакао је и да ће "Цет-Еф" допринети да наши млади, талентовани људи даље развијају и унапређују знање из области мехатронике.

У том смислу, Мировић је напоменуо да су прошле недеље студенти Факултета техничких наука из Новог Сада, са катедре за мехатронику, освојили прво место на Европском такмичењу.

Иза себе су оставили Швајцарце у четвртфиналу, Французе у полуфиналу и у финалу студенте из Русије.

"Међу нама, међу нашим младим људима постоји потенцијал, који ће се овде развијати", подвукао је Мировић и додао да ће "Цет-Еф" пренети технолошко знање у Србију.

Истакао је и да је компанија за мање од годину дана направила фабрику, односно погоне, у првој фази, док ће у другој изградити развојни центар.

Делови за "мерцедес", "ауди" и "волво" производиће се у Панчеву

"Цет-Еф" је највећа производна инвестиција вредна укупно 160 милиона евра, а у тој фабрици ће се производити ауто-делови за "мерцедес", "ауди", "волво" и друге познате брендове.

Компанија је уложила 100 милиона евра у првој фази која је завршена и већ је почела друга фаза у оквиру које ће бити уложено још 60 милиона евра.

У тој фабрици у Северној индустријској зони у Панчеву производиће се електромотори, електричне машине и генератори за хибридне и електричне погоне, као и прекидачи за мењаче и микропрекидачи.

Потражња за тим производима је велика, због чега се простор фабрике већ сада проширује са 25.000 метара квадратних на приближно 60.000 квадрата.

Радови на изградњи нове фабрике у Панчеву су почели у јуну 2018. године, а прва фаза изградње која је сада већ у функцији покрива површину од 25.000 квадратних метара.

Компанија, такође, прави Научно-истраживачки центар у згради од 5.000 квадратних метара, што говори да су немачки инвеститори дошли у Панчево да развијају своје пројекте у будућности.

Друга фаза изградње која треба да буде завршена до 2021. године обухватиће око 35.000 квадратних метара тако да ће на крају на располагању имати 60.000 квадрата.

"Цет-Еф" је тренутно запослио 300 радника, а у наредне две године компанија планира да запосли још 700 људи.

Немачка компанија "Цет-Еф" производи електромоторе у Немачкој, а за наредну годину је планирано отварање нове локације у кинеском граду Хангзхоу, јужно од Шангаја.

Реч је о компанији која је светски лидер у производњи делова система за аутомобиле, бродове и железницу и тај немачки гигант широм света запошљава око 140.000 радника, а има веће приходе од БДП-а многих држава. Компанија има више од 230 производних локација у свету.

број коментара 33 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. јун 2019, 06:51) - Dva pitanja! [нерегистровани]

Samo pitam:

1.Kolike su subvencije!?
2.Kolike su plate!?

(четвртак, 13. јун 2019, 06:26) - Natasa [нерегистровани]

Vucic

Velika šansa za svetliju budućnost Pančevaca!

(среда, 12. јун 2019, 23:59) - Majda [нерегистровани]

napredak

nova fabrika=nova radna mesta=manja stopa nezaposlenosti=smanjene odliha mlade radne snage=bolja budućnost

(среда, 12. јун 2019, 20:11) - anonymous [нерегистровани]

Cifre molim !

Sve to lepo zvuci ali nema kod investitora ni emocije ni ljubavi. Dolaze zato sto ih proizvodnja nista ne kosta. Koju realnu dobit imamo mi ? Nikad nisam cuo cifre. Ima sigurno neki razlog zasto se o tome ne govori, a to je da Srbija vise daje nego sto dobija. Zato smo sve vise duzni, ali ni o tome se ne govori javno. Sve je predstava za zatupljene mase.

(среда, 12. јун 2019, 20:11) - anonymous [нерегистровани]

Plate

Nemci su vise nego korektni poslodavci u Srbiji i vode racuna o svakom zaposlenom kada steknu poverenje da vredi i da ima znjanje. Jedan inzenjer u ZF u Srbiji ima preko 2000 eura. U Contitnenalu (nemacka firma i oblasti auto industrije) u Novom Sad placa inzenjere elektronike od 2000 do 4000 evra, Da ovov su neto plate u Srbiji. Zato, dragi roditelji nek vam deca studiraju ozbilje fakultete poput ETF u Beogradu ili FTN u Novom Sadu, a ne da su im uzori rijaliti zvede, pevaljke i "blogerke"....Znanje koje vredi u dasnje vreme se uvek ispati....

(среда, 12. јун 2019, 20:11) - anonymous [нерегистровани]

Plate

Nemci su vise nego korektni poslodavci u Srbiji i vode racuna o svakom zaposlenom kada steknu poverenje da vredi i da ima znjanje. Jedan inzenjer u ZF u Srbiji ima preko 2000 eura. U Contitnenalu (nemacka firma i oblasti auto industrije) u Novom Sad placa inzenjere elektronike od 2000 do 4000 evra, Da ovov su neto plate u Srbiji. Zato, dragi roditelji nek vam deca studiraju ozbilje fakultete poput ETF u Beogradu ili FTN u Novom Sadu, a ne da su im uzori rijaliti zvede, pevaljke i "blogerke"....Znanje koje vredi u dasnje vreme se uvek ispati....

(среда, 12. јун 2019, 19:49) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Све има своју цену

Немачке инвестицуије у српску привреду имају своју цену. То је мамац Немачке. Биће им тада много лакше да нас уцене. Или независност за Косово и Метохију или затварамо све фабрике и одлазимо из Србије.

(среда, 12. јун 2019, 19:43) - anonymous [нерегистровани]

Nadprosečne

Dobre i redovne

(среда, 12. јун 2019, 18:21) - Violeta [нерегистровани]

Investicije

Svaka nova investicija je bitna.

(среда, 12. јун 2019, 17:41) - Slobodan [нерегистровани]

Jos samo...

Da nas Nemacka podrzi u vracanju otetog Kosova pa Bog da nas vidi. Ima na Kosovu uglja oko 350 milijardi € i to u povrsinskom kopu.