Јабука се у Србији прска 16 пута, стандард је три

Око 70 одсто хране у Србији прска се разним хемикалијама. Стручњаци кажу да се јабука, на пример, прска више од 16 пута, док је светски стандард три пута. Међутим, и наши пољопривредници мораће убудуће да прођу обуку и добију сертификат за коришћење пестицида.

Помоћник директора Института за заштиту биља Ненад Тркуља каже да пољопривредници треба да буду што више едуковани о средствима заштите. Поред едукације, произвођачима воћа, поврћа и ратарских култура треба омогућити комплетан сервис, како бисмо имали право да од њих тражимо потпуно здравствено безбедан производ, рекао је Тркуља гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

"Ако ми као држава и друштво не дамо подршку и значај томе, нормална је ствар да ни тај произвођач не може сам да се снађе и одлучи шта да користи и у којој мери, који је праг да је здравствено безбедно и остало", навео је Тркуља.

Примена пестицида је, напомиње, веома деликатна и осетљива ствар, нарочито услед климатских промена јер су патогени, односно штеточине прешли у наш регион. Проблем представља и њихова резистентност услед дугогодишње прекомерне употребе пестицида.

"Многи препарати губе потпуно ефикасност. Нијe више да се смањује ефикасност, већ се потпуно губи. У таквим условима треба потпуно променити приступ сузбијању штетних организама у заштити биља и за тако деликатне ствари потребна је велика подршка државе и друштва", рекао је Тркуља.

У Србији се користи 800 пестицида 

Ненад Тркуља истиче да је тржиште пестицида веома уносно и да зато у Србији постоји 800 регистрованих пестицида.

"Када једна активна материја прође патентно право, све хемијске компаније и фирме које желе да зараде на њој ће је регистровати и под другим именом продавати. То је правно основано, међутим, поставља се питање оптимизације примене свих тих средстава. Да ли су нам сви ти пестициди потребни је друго питање. Треба да се уради процена шта од свих тих препарата треба користити. Можда нам од 800, 300 ни не треба", напомиње Тркуља.

На питање могу ли грађани да виде по плодовима које купују да ли је воће и поврће безбедно, Тркуља каже да то није могуће.

"Обични грађни не могу да виде на основу изгледа плода да ли је без остатака пестицида. За то су потребне контроле, неке од најосетљивијих анализа које треба да покажу остатке појединих пестицида у плодовима. Грађани не могу то да процене у продавници или на пијаци", навео је Тркуља.

Прање воћа и поврћа не може да помогне ако су остаци пестицида у плоду, али могу ако се налазе на плоду.

Увођење биолошких пестицида 

Велики број хемијских супстанци и пестицида је на листи преиспитивања Европске уније и очекује се да ће велики број бити избачен из употребе. Тренд је увођење биолошких пестицида, односно биолошких организама и њихових продукта.

"Они су мање ефикасни, али здравом стратегијом и улагањем у такве програме можемо да дођемо у ситуацију да се употреба класичних хемијских средстава смањи", истакао је помоћник директора Института за заштиту биља.

Тркуља је навео пример Грчке у којој су имали велики проблем са биљним патогенима. Дошли су у ситуацију да је резистентност толико порасла да са биолошким пестицидима имају већу ефикансост него некада са хемијским, рекао је Тркуља.

Иначе, прска се све, а најосетиљивији производи су јагодичасто воће – јагоде, трешње.

"Осетљиво је све што се конзумира стоно, што не иде у прераду, мада је и то у преради, ако се неправилно користи, угрожено. С друге стране, и код стоног, ако се правилно користе пестициди, апсолутно је безбедно", закључио је Тркуља.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(петак, 14. јун 2019, 00:27) - Jelena [нерегистровани]

Otporne sorte

"Prima" jabuka se uopšte ne prska i dobro radja. I to nije jedina otporna sorta.
-Zašto se ne podstiče uzgoj takvih sorti?

(четвртак, 13. јун 2019, 13:25) - anonymoustt [нерегистровани]

Ff

Ko kaže da se 3 puta prska u evropi taj nezna ništa o jabuci. Prska se više nego kod nas..

(четвртак, 13. јун 2019, 12:36) - Горан [нерегистровани]

Прскање

Навалили ср(б)пски произвођачи јабука да се правдају и да говоре о другима! У мом крају (Неготинска Крајина) има неколико великих засада јабуке и у пролеће и рано лето не смете да приђете на 5км ниједном од њих зато што ћете се отровати! Нико не контролише, нико не жели да зна, нико да ради свој посао.... Али, крив је НАТО! Ма, да!

(уторак, 11. јун 2019, 12:50) - Горан [нерегистровани]

Нема непрскане јабуке на пијаци и у маркетима

Ако је црвљива, то није знак да је јабука непрскана, већ је произвођач није на време опрскао. А најопасније је што наш човек не поштује упутство, већ дозира препарат одокативно и дода више, по оној "Нека буде више за сваки случај"

(понедељак, 10. јун 2019, 22:59) - anonymous [нерегистровани]

Srbska jabuka NAJZDRAVIJA

Nije istina. Srbski voćnjaci imaju najzdraviju jabuku u Evropi. Tačno je da se prska 16-18 puta u Srbiji...dok u drugim zemljama (Italija,Poljska...) prskanje nije ispod 30 puta.
Ja moju jabuku plasiram u Rusiju svake godine gde prolazi rigorozne Ruske kontrole i Rusi su prezadovoljni sa kvalitetom!
Problem je što Srbski političari uvoze Poljsku jabuku (koja je prskanja 30 puta),prepakivaju je u Srbiji kao da je Srbska i pokušavaju uvaliti Rusima da bi se obogatili.
Sramota velika

(понедељак, 10. јун 2019, 21:47) - Manolito [нерегистровани]

Neko drugi truje

U Černobilju radioaktivnos i broj obolelih opada vremenom, jedino kod nas raste svake godine... Pa vi vidite da je samo Nato kriv ili "postenje" naseg coveka dolazi do izrazaja...

(понедељак, 10. јун 2019, 17:41) - anonymous [нерегистровани]

Еуропејци и интелектуалци

@Stvarno?

Како где има? Па у јутарњем програму! Види се да је Тркуља толики стручњак за јабуке, да неће са нама обичнима да подели те "нове" стандарде. Ако су нови, ако су светски, ако има таквих пестицида за три прскања, онда нека нам их јавно саопшти. Испада да су српски произвођачи измислили прскање (па ето да и ми нешто "неедуковани" измислимо), а све против финог света који малтене не прска своје воће. А ми само слепо слушамо све што нам "стручњаци" и ЕУ кажу.

(понедељак, 10. јун 2019, 15:10) - anonymous [нерегистровани]

Crvljiva jabuka

Crv neće na pesticide, zato je najbolja jabuka, crvljiva jabuka.

(понедељак, 10. јун 2019, 14:28) - anonymous [нерегистровани]

OPREZ

Otrovano voce i hrana……….

(понедељак, 10. јун 2019, 13:56) - kiklop [нерегистровани]

strucnjak

kad imas 2 stabla za sebe i decu ne prska se nikako, nula puta godisnje.
kad imas 14 i po hiljada stabala, pa te otkupljivaci, hladnjacari, preradjivaci zakinu za svaku fleku po nekoliko dinara na kilogram, a i kupac u marketu hoce jabuku lepu, veliku sjajnu, crvenu ili zelenu nije bitno pitao bi te onda. kad iznesem organske petrovace kupe samo stariji po dve-tri, da se sete kakav je ukus, a na vise nece je niko zbog izgleda i cene.