Хоће ли се мењати цене на српским пумпама

После четворомесечног раста, цене сирове нафте од половине маја су падале. То је, у протеклих десетак дана, појефтинило деривате на нашим пумпама, тек за око динар. Од петка, међутим, цена црног злата поново расте, барел је премашио 63 долара. Ушли смо у сезону годишњих одмора, када је потрошња горива највећа. Шта се очекује на светском и нашем нафном тржишту?

У поређењу са ценама у региону дизел је само у Албанији и Грчкој, а гас за аутомобиле у Грчкој и Мађарској, скупљи него код нас. По цени бензина и даље смо у средини лествице. У нафтним компанијама кажу да су, с обзиром на трошкове, цене реалне.

"Највећи трошак у свему је, наравно, набавка нафте, пошто је Србија изузетно зависно увозна. Негде 80 посто деривата који се потроше у Србији или је добијено прерадом увозне нафте или су директно увезени деривати. Дакле, не можемо се изоловати од утицаја светског тржишта. Све ове промене нису тако драстичне. Не можемо сигурно очекивати неке велике промене на српском тржишту", објашњава Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

А неизвесност на светском нафтном тржишту подгрева ишчекивање нових потеза ОПЕК-а и Русије о смањењу производње нафте.

Подсетимо, њихов шестомесечни спорзум о мањој производњи за 1,2 милиона барела дневно, важи до краја јуна. Русија се још не изјашњава а у ОПЕК-у се надају продужњу тог договора.

"Што се тиче ОПЕК-а, продужење споразума је готово договорено. Надам се да ћемо бити јединствени. На тржишту нафте још није постигнута идеална стабилност, а цене су под утицајем фактора који су ван контроле ОПЕК-а", рекао је министар енергетике Саудиjске Арабије Халид ел Фалих.

Ни о цени барела нема сагласности. ОПЕК-ова рачуница показује да им ни 70 долара за барел није довољно да покрију улагања у нова истраживња. Русија пак, није за драстична повећња.

"Просечна цена око 60-65 долара по барелу је сасвим задовољавајућа, не морамо да их дижемо до максимума. Већ имамо пристојну маржу у корист буџета", указао је руски председник Владимир Путин.

Министар енергетике Русије Александар Новак сматра да се данас не можемо говорити чак ни о сутрашњим ценама.

"Основни фактори који одређују цену нафте, а то је равнотежа између понуде и потражње је на последњој позицију у односу на фактор којем доприносе вести о санкцијама и трговинским ратовима. То је нешто непредвидиво", навео је Новак.

Светско нафтно тржиште додатно је већ под великим утицајем пада производње у Ирану и Венецуели због америчких сакција и криза у Либији и Нигерији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво