Хоће ли се мењати цене на српским пумпама

После четворомесечног раста, цене сирове нафте од половине маја су падале. То је, у протеклих десетак дана, појефтинило деривате на нашим пумпама, тек за око динар. Од петка, међутим, цена црног злата поново расте, барел је премашио 63 долара. Ушли смо у сезону годишњих одмора, када је потрошња горива највећа. Шта се очекује на светском и нашем нафном тржишту?

У поређењу са ценама у региону дизел је само у Албанији и Грчкој, а гас за аутомобиле у Грчкој и Мађарској, скупљи него код нас. По цени бензина и даље смо у средини лествице. У нафтним компанијама кажу да су, с обзиром на трошкове, цене реалне.

"Највећи трошак у свему је, наравно, набавка нафте, пошто је Србија изузетно зависно увозна. Негде 80 посто деривата који се потроше у Србији или је добијено прерадом увозне нафте или су директно увезени деривати. Дакле, не можемо се изоловати од утицаја светског тржишта. Све ове промене нису тако драстичне. Не можемо сигурно очекивати неке велике промене на српском тржишту", објашњава Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

А неизвесност на светском нафтном тржишту подгрева ишчекивање нових потеза ОПЕК-а и Русије о смањењу производње нафте.

Подсетимо, њихов шестомесечни спорзум о мањој производњи за 1,2 милиона барела дневно, важи до краја јуна. Русија се још не изјашњава а у ОПЕК-у се надају продужњу тог договора.

"Што се тиче ОПЕК-а, продужење споразума је готово договорено. Надам се да ћемо бити јединствени. На тржишту нафте још није постигнута идеална стабилност, а цене су под утицајем фактора који су ван контроле ОПЕК-а", рекао је министар енергетике Саудиjске Арабије Халид ел Фалих.

Ни о цени барела нема сагласности. ОПЕК-ова рачуница показује да им ни 70 долара за барел није довољно да покрију улагања у нова истраживња. Русија пак, није за драстична повећња.

"Просечна цена око 60-65 долара по барелу је сасвим задовољавајућа, не морамо да их дижемо до максимума. Већ имамо пристојну маржу у корист буџета", указао је руски председник Владимир Путин.

Министар енергетике Русије Александар Новак сматра да се данас не можемо говорити чак ни о сутрашњим ценама.

"Основни фактори који одређују цену нафте, а то је равнотежа између понуде и потражње је на последњој позицију у односу на фактор којем доприносе вести о санкцијама и трговинским ратовима. То је нешто непредвидиво", навео је Новак.

Светско нафтно тржиште додатно је већ под великим утицајем пада производње у Ирану и Венецуели због америчких сакција и криза у Либији и Нигерији.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. јун 2019, 21:44) - anonymous [нерегистровани]

Nema veze sa akcizama

Trenutne cene se, i u dinarima i u evrima, ubedljivo najviše u istoriji. Istovremeno, cena najkvalitetnije brent nafte je na polovini svog istorijskog maksimuma, dok je nafta koja se uvozi u Srbiju na nivou od 53 dolara za barel i to već desetak dana. Ali mediji o tome združeno ćute. Kada je nafta koštala ovoliko pre nekoliko godina, cena goriva u Srbiji bila je oko 25 % niža nego sada. Sve te podatke lako je proveriti na Internetu, koga ne mrzi.

(понедељак, 10. јун 2019, 10:21) - Maximus [нерегистровани]

Objasnjenje !!!

AKCIZEEEE VECE !!! to je objasnjenje drugog nema,ne samo za gorivo za sve gde ima enormne razlike u cenama u odnosu na region to su u pitanju akcize tih drzava. A nasa drzava je vodeca u regionu po tom pitanj.

(понедељак, 10. јун 2019, 10:05) - anonymous [нерегистровани]

cena nafte

Hoce li mi neko objasniti ,kako je gorivo u BIH jeftinije prosecno 50 din od goriva u Srbiji.Posto se zna da BIH uvozi gorivo iz Srbije.A usput placaju I carinu I PDV na gorivo.Dokle ce da se laze narod sa izgovorom o ceni barela nafte na svetskom trzistu.

(понедељак, 10. јун 2019, 09:44) - anonymous [нерегистровани]

Moja teorija

Moraju politicari da podizu cene goriva jer je to velika stavka u punjenju budzeta. Ionako nam je privreda u vodi do grla.

(понедељак, 10. јун 2019, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

Hoce,hoce

Na vise.

(понедељак, 10. јун 2019, 09:17) - GP [нерегистровани]

CENE

Ovi menjaju cene goriva samo kada barel raste, kada pada prave se ludi. Srbija ima najskuplje gorivo u Evropi. Ljudi iz zapadnih pogranicnih mesta idu u Republiku Srpsku i sipaju gorivo.

(понедељак, 10. јун 2019, 08:56) - anonymous [нерегистровани]

????

Imate iste cene goriva kao u Švajcarskoj samo napred