Пропали преговори о спајању "Реноа" и "Фијата"

"Фијат Крајслер" оптужио је француску владу за неуспех договора о спајању две групације која би била трећи највећи произвођач аутомобила на свету.

Италијанско-америчка компанија повукла је понуду за спајање са француском фирмом наводећи као разлог неодлучност "Реноовог" борда и политику француске владе.

Влада Француске је највећи акционар у "Реноу" са 15 одсто капитала, приближно толико има и јапански "Нисан", док "Рено" има 43,4 одсто акција "Нисана".

Представници владе тражили су од јапанске компаније подршку за спајање са "Фијатом", али је "Нисан" био уздржан те је француска влада тражила још времена за преговоре.

Такође, влада је тражила гаранције да неће бити отпуштања и да ће "Реноовим" акционарима, укључујући и државу, бити исплаћене дивиденде, кажу упућени у преговоре.

"Фијат" је оценио да у Француској тренутно нема политичких услова за овакву пословну одлуку и повукао је своју понуду од 35 милијарди долара.

Као главни мотив за спајање две компаније наводи се потреба да се заједничким снагама одговори на изазове које поставља технолошка револуција и конкуренти попут "Тесле" и "Амазона", као и промене у законима широм света које решавају питања електричних и аутомобила без возача.

"Фијат" је у саопштењу после објаве о пропасти преговора најавио да ће наставити да "спроводи сопствену независну политику".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво