Конструктивни дијалог привреде и правосуђа

Правосуђе и владавина права налазе се на првом месту приоритета за унапређење пословног окружења, рекла је Јелена Павловић, председница Америчке привредне коморе на пословном ручку са министарком правде Нелом Кубуровић.

Према резултатима истраживања о поверењу и задовољству инвеститора, које спроводи Америчка привредна комора – значај ефикасности правосуђа и владавине права за чланице Америчке привредне коморе је из године у годину све већи, а ова област је први приоритет за унапређење пословне климе за 74 одсто испитаника.

Највеће препреке чак 82 одсто испитаника види у дужини судских процеса, али и у недостатку адекватних знања и специјализације судија, посебно у компликованијим привредним и финансијским споровима, саопштила је Америчка привредна комора.

"Препознали смо проблеме наших чланова, и уз партнерство Министарства правде, спроводимо конструктивни дијалог привреде и правосуђа, који предвиђа серију тематских округлих столова са представницима правосудних функција на свим нивоима, у различитим областима попут радног права, стечаја, извршења, пореских поступака, парничног поступка, нелегалне трговине и заштите права интелектуалне својине и имовинско-правних односа", рекла је Јелена Павловић.

Додаје да је циљ округлих столова отворени дијалог са представницима правосуђа, како бисмо заједнички дошли до предлога за превазилажење постојећих проблема и боље и ефикасније судство за привреду и грађане.

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да постоји изузетно професионална и добра сарадња између Министарства правде и Америчке привредне коморе, која траје већ годинама, као и да је таква сарадња успостављена још већ приликом израде Закона о извршењу и обезбеђењу, који се данас примењује.

Кубуровићева је указала да се управо ради на изменама тог закона и да и данас представници Америчке привредне коморе активно учествују у изради текста нацрта нових законских решења.

Председница Америчке привредне коморе изразила је захвалност Министарству правде за институционално партнерство у спровођењу ове иницијативе, и посебно истакла важност чињенице да је Министарство правде прихватило да на основу препорука и закључака који из ње произађу припреми планове који би могли да се примењују већ од наредне године.

Годишње истраживање о поверењу и задовољству инвеститора, Америчка привредна комора већ шесту годину за редом спроводи међу својим чланицама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво