"Фијатова" понуда на столу, чека се зелено светло "Реноа"

"Фијат Крајслер" предложио је спајање са "Реноом" како би се преобликовала аутомобилска индустрија. Договор би их довео на треће место светских произвођача аутомобила и "уштедео пет милијарди евра годишње" потребних за улагање у трку за производњу електричних и аутономних возила.

Комбинована компанија би производила 8,7 милиона возила годишње и уштедела пет милијарди евра сваке године тако што би делила истраживања, куповину и друге активности, наводи се у саопштењу компаније "Фијат Крајслер".

У саопштењу се истиче да споразум неће укључивати затварање постројења, али није решио потенцијална смањења броја радних места.

Заједничка компанија била би 50 одсто у власништву деоничара "Фијат Крајслера" и 50 одсто дионичара "Реноа".

Одбор "Реноа" је после јутрошњег састанка у седишту компаније саопштио да ће "са интересовањем проучити" услове предложеног спајања.

"Након пажљивог разматрања услова пријатељског предлога ФЦА, борд директора је одлучио да са заинтересованошћу проучи могућност те пословне комбинације, са аспекта јачања производне основе 'Рено' групе и генерисања додатне вредности за алијансу", истиче се у саопштењу "Реноа", пренео је Ројтерс.

Деонице оба произвођача скочиле су на вест о спајању, јер до тога би могло доћи у тренутку када постоји глобалан притисак за консолидацију на тржишту услед преласка на електрична возила.

Италијанско-америчка компанија "Фијат Крајслер" јача је на америчким и СУВ тржиштима, док је "Рено" јачи у Европи и на развоју електричних возила.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 28. мај 2019, 11:33) - anonymous [нерегистровани]

Vozac SAAB-a

Veliki rizik sa amerikancima ici u posao. Strah me i za FIAT.

(понедељак, 27. мај 2019, 14:44) - anonymous [нерегистровани]

usteda

tako sto ce da se ukidaju radna mesta super.
Kapital se skuplja sve vise na jednu gomilu a sve manje novca u promet za normalne ljude. Posle ce da kazu da nas ima previse pa zato fali svima.