Да ли су нам потребни нови тржни центри

У Београду је отворен још један тржни центар – Ада мол. Градња је трајала око две године а у готово 100.000 квадрата инвестирано је 110 милиона евра. Истраживали смо да ли ли већ имамо превише тржних центара, шта потрошачи воле и какви су светски трендови?

Први модеран тржни центар у Србији изграђен је у Београду пре 12 година. До 2015. подигнуто је око 300.000 квадрата модерног продајног простора, да би се у наредне две године готово удвостручио. Тренд изградње тржних центара захватио је и велике градове Србије.  

Грађани истичу да је предност тржних центара што на једном месту могу пронаћи различите брендове, као и да је погодан за храну и дружење.

На 1.000 становника Србија има 88 квадратних метара савременог продајног простора. Босанци, Бугари и Румуни око 100, Мађари готово 130. Број квадрата у Хрватској је три и по пута већи, а у Словенији четвороструко већи него у Србији.

"Савремени потрошач је све више заузет и тражи се разноврстан садржај на једном месту. Он тражи додатну удобност у куповини", рекла је Бојана Амановић из Министарства привреде додајући да је поред куповине која је основни мотив у тржним центрима важан и простор где ће се провести слободно време.

Због велике тражње очекује се још инвестиција у ову област.

"Нови тржни центри су значајни не само с аспекта трговине него и са аспекта развоја туризма и других делатности. Оно што је за нас важно је свакако да тржни центри јачају конкуренцију у сегменту трговине и стварају један другачији амбијент", истакао је Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије.

Раст продајне површине у тржним центрима није новина која је захватила само Србију.

"Наша процена као инвеститора овде у Србији је да нема ризика практично за овај тип инвестиције. У зависности од тога како ради, надамо се да ће добро радити, поврат инвестиције је од девет до 11 година. Ми смо спремни да и даље развијамо комерцијалне некретнине и у Београду и у Србији", нагласио је Пеђа Петронијевић, директор "ГТЦ Србија".

На југу Европе потрошачи више воле мале радње, док су северњаци окренути великим продајним површинама.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво