Пензионери задовољни предложеним решењем

Иако је разматрано чак пет формула за усклађивање пензија, које доносе предвидивост у расту пензионерских примања, Влада, преставници ММФ-а, Савез пензионера и Фискални савет, сагласни су да је "швајцарска формула" најбоље решење. Остаје да се у октобру то и усвоји и одреди динамика повећања пензија.

Повишица која би зависила од  удела раста потрошачких цена, плата или кретања бруто домаћег производа имала је пет начина за обрачун. Иако их је понудио Фискални савет, У Савезу пензионера о одабраном моделу немају дилему.

"Па уствари то је наше решење, и последњих седам месеци, спровели смо јавну расправу у свим организацијама пензионера а нас је 650 хиљада", каже Василије Бјелобрковић из Савеза пензионера Србије.

Иако простор за повишице плата и пензија зависи од раста укупне економије, то што проценат бруто домаћег производа није у "швајцаској формули", не значи да она осим раста пензија, нема и то у виду.

Обезбеђује да се пензије увек усклађују делом са инфлацијом, тако да се оне реално не умањују, чак шта више да се увећавају делимично и према расту плата. То је оно што чини пензиони систем одрживим, то јест укупне исплате за пензије у односу на оно што је стварни економски производ земље држе у прихватљивој равнотежи", каже Павле Петровић, председник Фискалног савета.

Повишица која по овом моделу, на основу овогодишњих параметара, следује догодине пензионерима, за сада је на нивоу процена.

На примеру протекле 2018. године у којој су према званичној статистици потрошачке цене порасле два одсто, а плате шест процента, по швајцарској формули пензије би биле увећане за четири процета.

Такву формулу увећања пензија имали смо од 2002. до 2006. године, а потом и учешће БДП-а.

"У овом тренутку немамо много детаља, али оно што је извесно је да се пензије по швајцарском моделу свакако неће уклађивати четири пута годишње, како је било тада, сада једном у најбољем случају два пута годишње", каже Анђелка Јекић, аналитичарка.

Василије Бјелобрковић каже да би пензионери били спремни да прихвате и годишње усаглашавање, јер имају огромно стрпљење, а и разумевање за државу.

Циљ је да раст пензија не повећа њихов удео у бруто домаћем производу који је сада на прихватљивих 10,5 одсто. Најбољи начин за то је даљи економски раст.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи