Српске пензије по швајцарском моделу

Дан пошто је завршена посета Међународног монетарног фонда Влада је саопштила да ће бити уведена формула за обрачун пензија, односно враћање на швајцарски модел.

Стручњаци оцењују да је економија довољно ојачала да би такав модел био примењив и одржив. Каква је рачуница и од када би могли да имамо процене.

Немамо још швајцарске плате али враћамо се на обрачун пензија по такозваном швајцарском моделу који је био предмет разговора са ММФ-ом пре скоро две деценије и који смо примењивали од 2001. године.

Министар финансија, Синиша Мали наводи да је након постепеног изласка из економске кризе ово логичан потез.

"Нама је најближи у овом тренутку такозвани швајцарски модел који се обавља уз пораст плата и пораст висине инфлације пондерисан у висини од 50 према 50, али следи да то наредних месеци и дефинишемо до октобра када ММФ поново долази", рекао је Мали.

Да ће формула за повећање пензија у октобру бити тема потврдили су и представници ММФ-а.

У Фискалном савету сматрају да би швајцарски метод био одлично решење са економског становишта, а и одржив за српски буџет у наредних десет година.

То би било одлично решење за пензионере и раднике, како би им та формула дала предвидивост примања.

"Ако би се ова швајцарска формула усвојила на јесен, онда бисмо гледали економске трендове у овој години. То значи нека инфлација од два и по одсто и то је тренутни раст зарада од неких осам до девет процената, што укупно даје неко повећање пензија по швајцарској формули од пет до шест процената", рекао је Никола Алтипамарков, члан Фискалног савета.

Увођење формуле по којој би се повећавале пензије добро је и за садашње и будуће пензионере, јер им обезбеђује предвидивост примања у складу с растом цена и плата, што је пракса међугенерацијске солидарности на којем почива Европа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво