Како ће се обрачунавати пензије

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће највероватније у другој половини године бити усвојен швајцарски модел за индексацију пензија и истакао да је тај модел најбољи и најправеднији за наше настарије суграђане.

"Током следеће мисије ММФ-a, крајем септембра, почетком октобра, ми ћемо то и усвојити и у међувремену ћемо разговарати око још неких модела, али очекујем да ће овај модел, као најправеднији и најбољи, бити усвојен", рекао је Синиша Мали одговарајући на питања новинара на конференцији о сивој економији.

Како је рекао, један од потенцијалних модела за индексацију пензија је и тзв. швајцарски модел, који подразумева да се индексација врши сваке године у зависности од тога колика је стопа инфлације и колико су порасле плате у првиреди.

"Оба показатеља су пондерисана са по 50 одсто. То је модел који се примењује у великом броју земаља и по мом мишљењу је и најповољнији и фер за наше најстарије суграђане, јер се везује за два показатеља који су и основне детерминанте висине пензија", објаснио је Мали.

Навео је да се сада раде рачунице у вези са тим моделом и напоменуо да још није направљен договор нити донета коначна одлука.

"То је један од модела који разматрамо. Када би по том моделу повећање пензија било око пет одсто, ми бисмо око 27 или 28 милијарди динара морали више да издвојимо у буџету за те потребе. Ово је системско решење, дали смо обећање прошле године да ћемо наћи фер формулу за индексацију пензије према пензионерима. Кроз овај модел сигуран сам да ћемо то обећање испунити", нагласио је Мали.

Са растом привреде и бољи стандард

Животни стандард грађана ће расти како буде напредовала привреда, што је сада случај, рекла је новинарима премијерка Ана Брнабић и истакла да се посебно води рачуна о пензионерима са најмањима примањима.

"Ми у сваком тренутку обраћамо пажњу на животни страндард пензионера, а посебно на оне са пензијама испод 25.000 динара. Усвојили смо нови начин обрачуна наканде за заштиту животне средине, где су домаћинства пензионера са мање од 25.000 динара потпуно ослобођена те накнаде. Тако да се трудимо у сваком тренутку да пазимо на животни стандард наших пензионера", нагласила је Брнабићeвa.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво