"Сукоб Гугла и Хуавеја неће се одразити на Србију"

Државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић не очекује да ће се сукоб "Гугла" и "Хуавеја" одразити на потрошаче у Србији.

"Гугл" планира наставак сарадње са кинеском компанијом "Хуавеј" у наредних 90 дана, пошто су Сједињене Државе ублажиле рестрикције тој компанији која је други на листи произвођача паметних телефона на свету.

Реч је о изненадном и драматичном преокрету америчког гиганта који је у недељу објавио прекид веза са "Хуавејом", усагласивши се са одлуком владе да ту компанију стави на "црну листу".

И у Србији је где је компанија "Хуавеј" и те како присутна, отворено је питање које ће последице имати потрошачи, ако "Гугл" поново обустави сарадњу с кинеском компанијом.

"Сукоб се неће одразити на нашу сарадњу, која је вишегодишња и у оквиру иницијативе 'Појас и пут'. Овај сукоб неће довести до последица. Пројекти које спроводи компанија наставиће да се спроводе", рекла је државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и истакла да Србија чак планира унапређење сарадње са "Хуавејом".

Објашњава да се односи две велике силе, НР Кине и САД преламају преко кинеске компаније. Верује да је овај сукоб краткорочан и пролазан.

"Хуавеј" је један од највећих брендова у Србији. "Када је у питању Србија не очекујемо да ће потрошачи на било који начин бити оштећени", наводи Матићева.

Та кинеска компанија са четрдесетак земаља има различите пројекте. "Чак 23 земље ЕУ имају сарадњу са 'Хуавејом', они би требало да буду забринутији. Сигурно се неће на нас одразити", закључила је Матићева.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво