Мали: Србија ће бити носилац раста у региону

Према извештају Светске банке и ММФ-а, Србија ће до 2023. године бити носилац привредног раста у региону, наш БДП ће у наредне четири године бити увећан за 20 одсто, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Синиша Мали је учествовао заједно са гувернерком Народне банке Србије Јоргованком Табаковић и шефом Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Јеном Кес Мартејном, као и представником ММФ-а Себастијаном Сосом, на конференцији поводом другог разматрања аранжмана "The Policy Coordination Instrument".

На конференцији су истакнути добри економски резултати које је Србија постигла, а који представљају круну реформи које се спроводе од 2014. године.

"Према извештају Светске банке и ММФ-а, Србија ће до 2023. године бити носилац привредног раста у региону, наш БДП ће у наредне четири године бити увећан за 20 одсто", рекао је Мали и додао да је током посете потврђена раније пројектована стопа раста БДП-а Србије 3,5 одсто за 2019. и четири одсто за 2020. годину.

Према речима министра, то је један од најзначајнијих закључака ове посете, јер високе стопе раста представљају основ за раст плата и пензија, више инвестиција у инфраструктуру и раст животног стандарда грађана.

Мали се осврнуо и на увођење формуле за индексацију пензија и рекао да је то само део нових фискалних правила на којима се ради са ММФ-ом, као и да је циљ стварање системских решења, која би гарантовала стабилност јавних финансија Србије у дужем временском периоду.

"Тренутно смо најближи тзв. швајцарском моделу, који подразумева да се пензије усклађују у односу на степен инфлације и на плате у приватном сектору, и то у односу 50:50. То је добар и тренутно најреалнији модел, са којим се сагласио и ММФ", истакао је министар.

Мали је рекао да очекује да ће до октобра месеца, односно до следеће посете ММФ, имати договорен и усклађен сет нових фискалних правила, а да ће већ у јуну бити публикована Фискална стратегија за наредну годину.

Контрола запошљавања док се не утврди нови систем

Мали је рекао да постојећи систем контроле запошљавања у јавном сектору остаје на снази, док се, како каже, не утврди нова методологија попуњавања кадрова.

Истакао је да је Влада Србије свесна ограничења која постоје у тренутној методологији и постпуку запошљавања у јавном сектору.

"Министарство државне управе и локалне самопураве ради на новој методологији која треба да утврди прави потенцијал раста појединих органа, а с друге стране и неопходност попуњавања кадровима. Уколико то успемо да урадимо на прави начин, мислим да ће и ММФ ту нову методологију подржати. Док то не урадимо постојећи систем остаје на снази", подвукао је Мали.

Министар финансија је рекао да Србију до краја 2019. године чека усвајање неколико важних закона који се тичу развоја тог тржишта и развојног финансирања.

"Усвајањем Закона о алтернативним инвестиционим фондовима, изменама и допунама Закона о инвестиционим фондовима, као и припрема стратегије за развојно финансирање очекујемо отварање ширих могућности за финансирање наше привреде и за остварење виших стопа привредног раста", истакао је Мали.

Истакао је и да је испуњен договорени рок са ММФ-ом, те да је у априлу 2019. године формирана Комисија за капиталне инвестиције на нивоу Владе Србије.

"Нова Методологија за управљање капиталним инвестицијама, која је припремљена у сарадњи са експертима Светске банке, биће усаглашена у јуну 2019. године, и биће то прва јединствена методологија која ће се односити на све капиталне инвестиције у Србији, без обзира на извор њиховог финансирања", нагласио је министар.

Мали је навео и да је Агенција за осигурање депозита, уз подршку Министарства финансија, спровела успешну продају првог пакета ненаплативих потраживања, номиналне вредности 240 милиона евра, те да је у припреми продаја следећег, већег пакета ненаплативих потраживања номиналне вредности 800 милиона динара.

Према речима министра, наставља се и успешна имплементација програма реформи финансијских институција у државном власништву и поновио да када је реч о приватизацији Комерцијалне банке, Министарство финансија заједно са инвестиционом банком Лазард из Француске припрема сву документацију неопходну за објаву јавног тендера, те да ће јавни позив за приватизацију те банке бити објављен почетком јуна.

Мартејн: Снажан привредни раст Србије 

Шеф ММФ Јен Кес Мартејн истакао је да је привредни раст Србије снажан, да јавни дуг пада, а да је инфлација ниска и стабилна, као и да су многе кључне реформе спроведене.

"Недавна релаксација фискалне политике и план да дефицит ове године буде око пола процента БДП је примерено решење. То прави простор који би требало искористити за капиталне инвестиције уз даље смањење јавног дуга. Добро је што су јавне инвестиције повећане, али треба да буду пажљиво изабране да би подстицале привредни раст. Текућа потрошња треба да остане под контролом", навео је Мартејн.

Очекује да ће снажан раст зарада подржати потрошњу, али да би домаћа тражња могла да буде нижа, уколико се не реализују очекиване инвестиције.

Додаје да би пуна имплементација реформе система зарада и поновно увођење индексације пензија могли бити важни инструменти који ће подржати фискалну дисциплину.

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић навела је да је договорено да НБС треба да настави да ради као и до сада, обезбеђујући ниску и стабилну инфлацију, да би амбијент за домаће и страно улагање био предвидив.

Гувернерка је истакла да је доказ за све оно што се ради по питању фискалне и монетарне политике, 230.000 људи више запослених у приватном сектору, у односу на период од пре пет година.

Актуелни аранжман Република Србија потписала је са ММФ у јулу 2018. године, а трајаће до јануара 2021. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво