Да ли је Србија спремна за револуцију у ауто-индустрији

Српски ауто-кластер произвођача делова и компоненти за ауто-индустрију окупља 50.000 радника и највећа је индустријска грана Србије. Како ће се наши произвођачи делова прилагодити наступајућој револуцији у ауто-индустрији када се са бензина и дизел-мотора прелази на електрична возила, разговарало се на конференцији "SEE Automotive Conference – Connect & Supply 2019" у Београду.

Прво велико питање за произвођаче ауто-делова у Србији је за ког страног поручиоца делова везати своју судбину у будућности. Најбољи пут је када као произвођач имате увид у истраживања и будућност свог производа.

"Странци отварају истраживачке центре у Србији што је веома добро за државу. Током 'SEE Automotive Conference – Connect & Supply 2019' конференције они ће представити развој електричних аутомобила, развој нових технлогија, пре свега 3Д технологије, и на који начин те нове технлогије могу да помогну развоју Србије", наводи Игор Вијатов, директор аутомобилског ауто-кластера Србије.

Други велики проблем је радна снага која чим стекне искуство тражи начин да оде из земље и у иностранству уновчи стечено знање. Миграције су велике, читави тимови одлазе у Чешку, Словачку, Немачку. Власници фирми за производњу немају могућност да задрже раднике па су у сталној потрази за новим изворима радне снаге.

"Како превазићи тај проблем је озбиљно питање – да ли повећати плате или повећати сарадњу са стратешким партнерима из иностранства, направити боље, веће фирме", наводи Зоран Рајић из ТПВ "Шумадија".

Славко Вујовић из ИЕГГ "Стара Пазова" наводи да из Србије одлази много мање људи него из суседних земаља.

Ауто-кластер Србије сматра да, без обзира на многе проблеме, има још доста места за све оне који би на простору југоисточне Европе да производе делове. Јефтина радна снага, добар квалитет, али и инжењерски кадар као и прављење комуникација новим ауто-путевима могу довести до тога да се велики играчи појаве и у до сада неинтересантним руралним крајевима Србије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво