Ковачевић: О повећању плата и пензија у октобру, има простора за анализу

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је за РТС да се са Мисијом ММФ-а разговарало о свим аспектима, од текућих кретања до структурних питања. Нисам сигуран да има простора да се сада или преко лета врши повећање плата и пензија, али има простора за стручну анализу и дебату када буде следећи мониторинг, јер је фисклана година почела одлично, оценио је Ковачевић.

После седам година примене биће укинут Закон о забрани запошљавања у јавном сектору.

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је то нешто што је било најављено и програмском изјавом приликом склапања арамжмана са ММФ-ом.

"Нису сазрели услови да се то препусти слободној оцени потреба и дефицита за радном снагом", каже Ковачевић.

Како истиче, мора да остане нека врста центрлане контроле, неопходно је сагледавање прилика у свакој институцији, органу. "Оно што је могуће то је да се калибрира колико људи недостаје за одржавање функције", каже Ковачевић.

Говорећи о току разговора са ММФ-ом, Ковачевић каже да је у питању континуитет, и да то није битно промењено тиме што је именован нови шеф мисије.

Разговоре са ММФ-ом карактерише темељност и сагледавање свих аспеката, каже Ковачевић и додаје да се разговарало о свим аспектима, од текућих кретања што се тиче раста плата и пензија до структурних аспеката.

Потенцирају се структурни аспекти а то ће бити на следећм мониторингу у окторбру, када долази и планирање буџета, каже Ковачевић и додаје да ће се тада дати пројекције за 2020. годину. 

Говорећи о повећању плата и пензија, Ковачевић каже да ће се то сагледавати у окторбру.

"Нисам сигуран да има простора да се сада и преко лета врши повећање плата и пензија, али има простора за стручну анализу и дебату када буде следећи мониторинг, јер је фисклана година почела одлично, каже Ковачевић.

Према његовим речима, индустријска производња узима растући тренд, а има и других компомената које ће допринети расту а то је грађевинска индустрија, где ће вредност радова достићи 600 или 700 милиона евра.

"Није реално бавити се прогнозом, али на основу суфицита, псотоји фисклани простор који мора да се оптимално распоређује. Може се део тога усмерити ка повећању плата и пензија, ка отплати дуга а трећи део ка капиталним издацима", каже Ковачевић.

Закључио је да је кључно прећи на структурне аспекте, каже Ковачевић и додаје да је то решавање проблема неких државних предузећа, Петрохемије, Рудникa "Ресавица", улагања у енергетици.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара