Хуавеј и Гугл или ти ниси Јулија, ја нисам Ромео

Одлука "Гугла" да прекине одличну сарадњу са "Хуавејом" шокирала је свет јер је преко колена преломљено нешто што се у ранијим сличним ситуацијама обично дуго савијало.

Ништа горе него када се двоје младих воле, па им се заваде родитељи и загорчају ту љубав.

То је најкраћи могући опис ситуације у којој смо се нашли, да је због стављања компаније "Хуавеј" на америчку црну листу фирми са којима се не сме сарађивати, "Гугл" скинуо "Хјуавеј" и њихов подбренд "Хонор" са листе произвођача који имају повлашћен приступ оперативном систему "Андроид".

За почетак једно објашњење.

"Андроид" је оперативни систем за мобилне телефоне и таблете који је развила компанија "Гугл", али је он у суштини отворен, може да га користи ко год хоће без икаквих ограничења.

"Гугл" обично избацује нову верзију "Андроида" сваке године и редовно врши поправке постојећих, што уредно прослеђује партнерским компанијама.

Две најзначајније су "Самсунг" и "Хуавеј", два највећа светска произвођача мобилних телефона с тим што је "Самсунг" лидер, али му је "Хуавеј" до данас дисао за врат претећи да преузме примат у 2020.

Без закрпа

Партнери од "Гугла" неколико недеља или неколико месеци пре осталих добију нову верзију "Андроида", као и сва унапређења, нарочито безбедносна, што им је омогућује да своје нове телефоне учине безбеднијим, бољим и бржим.

Сада је "Хуавеј" скинут са списка оних којима се било шта јавља унапред. 

"Хуавеј" ће сада о проблемима сазнавати када и цели свет, што значи да ће му бити потребно неко време, највероватније дани, пре него што сам произведе заштиту. За то време њихови апарати биће изложени хакерима.

То није баш толико страшно као што звучи, све док се вама лично не догоди, али се у сваком случају осећате несигурно, као да имате лет "боингом 737 макс".

"Гугл", такође, контролише "Гугл продавницу" (Гугл плеј) и власник је неколико популарних апликација попут Јутјуба и Мапа.

Све оне на наш телефон долазе унапред инсталиране, све што је потребно је да се улогујете на свој "Гугл" налог и уживате.

Убудуће их вероватно неће бити на новим "Хуавејовим" апаратима, што значи да ће купац морати некако сам да их инсталира.

Ко колико трпи

Исто важи и за "Џимејл" и све што га прати, контакте, драјв, хенгаутс, све то би могло да буде теже доступно на новим "Хуавејовим" уређајима.

Али не и сасвим недоступно, барем не за сада.

Јер "Андроид", рекосмо, допушта другима да га слободно преузму и сами подешавају, што ће "Хуавеј" свакако искористити, али ће то значајно утицати на удобност коришћења.

Но, као што рекосмо на почетку, љубав је била обострана и "Гугл" ће отрпети свој део.

Најпре, као и у сваком раскиду, остављена страна може да се окрене неком другом.

"Хуавеј" је то већ најавио, објавивши да они већ годинама припремају сопствени оперативни систем (данас се већ начуло и име, Хонгменг) и да њихови корисници и купци будућих модела ниједног тренутка неће имати било какав проблем или бити у опасности.

То за "Гугл" никако није добра вест, јер би и други произвођачи могли да се запитају треба ли да се везују за фирму на коју америчка влада има толики утицај, што би резултирало појављивањем мноштва нових оперативних система и пратећих сервиса и смањивањем утицаја "Гугла", самим тим и милијарди долара прихода.

Тако нешто је све до данас било незамисливо, а убацивање међу владајуће оперативне системе ("Андроид" и "иОС") није успело ни "Мајкрософту", који је за то имао и знања и средстава.

Једноставно, није било интересовања за прављење апликација на неком трећем систему. Сада би то интересовање могло да нарасте у Кини, а то није за шалу. Нити би ту био крај рашивању "Андроида".

Чија ће горети до зоре

На кратак рок због ове одлуке губе и "Хуавеј" и "Гугл", с тим што "Хуавеј" губи много више јер ће се нови модели у чији развој је уложен огроман новац слабије продавати изван Кине.

И то у години када је забележен раст од 50 одсто, док је продаја "Епла" пала за четвртину, у чему ће многи видети скривене мотиве.

Такорећи, ово је горе од забране коришћења "Хуавејових" телефона, која би могла да важи само у САД. 

Овом одлуком је индиректно угрожен сваки апарат "Хјуавеја" и "Хонора" у целом свету, сем у Кини, где је употреба "Гуглових" сервиса безначајна.

На дужи рок већи губитник би могао да буде "Гугл", јер више неће бити неупитни, неутрални, универзални сервис већ политичко опредељење, што се неће допасти многима ван САД.

Можда се оно што је било између "Гугла" и "Хуавеја" не може баш назвати љубављу, али је чињеница су последњих година имали блиску сарадњу, рецимо "Хуавеј" је за рачун "Гугла" произвео телефон "гугл нексус 6П".

Али само пар дана пошто је породица, односно Трампова администрација рекла да са Монтекијима (Хјуавејом) нема више никакве сарадње, "Гугл" је прогласио прекид сарадње, што је мера која погађа свакога ко има мобилни телефон било где у свету.

Инжењери и аналитичари ИТ бизниса верују да та мера не може дуго да опстане јер свима прави много штете, а никакву корист.

Невоља је што не одлучују они већ политичари, склонији ирационалним бројевима.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво