Како Руси спасавају банке

Руска Агенција за осигурање депозита наредних пет година требало би да регулише статус 400 банака у стечају, али захваљујући информатичким технологијама тај посао ће бити урађен тако што ће се ликвидирати 80 банака годишње. Ради се о пропалим банкама од пре двадесетак година у време велике економске кризе у тој земљи. Та искуства биће драгоцена и за нас јер се очекује усвајање измена Закона из те области.

Србија је пре двадесет година имала 100 банака. Данас 26, али се неки стечајеви од тада још увек воде. Најчешћи разлог банкротства је лоше вођење банке, а затим непокривени губитак и недостатак капитала. Тако је било и у Русији.

После министра финансија и гувернера председник руске Агенције за осигурање депозита Јуриј Исаев пренео је искуства у решавањју стечајева и студентима Београдске банкарске академије.

Директор руске Агенције за осигурање депозита Јуриј Исаев је рекао да ликвидација после стечаја не би требало да траје дуже од три године.

"То је довољно да се проанализирају биланси потраживања и намире акционари. Када је реч о стамбеним кредитима, немамо Корпорацију за осигурање стамбених кредита као код вас, али се клијенти посебно договарају са банком и праве уговоре за поједине ставке за стамбене кредите", објаснио је Исаев.

У Русији су осигурани депозити до 25 хиљада евра. Код нас до 50 хиљада евра. Наши улози и банкарски систем су сигурни, али потребне су измене закона.

Пре свега повећаће се основица за осигурање које плаћају банке као и време до када би заједнички фонд за покривање ризика требало да се допуни.

Директор Агенције за осигурање депозита Владимир Шарић је навео да банке не послују са високим ризиком на нашем тржишту.

"Банкарски сектор је веома стабилан, нема никаквих раних сигнала о погоршању њихове финансијске позиције, али постоје одређене нијансе. Неко има мало већи апетит према ризику неки мање, али банке које имају већи апетит према ризику у њиховом пословању плаћаће већу премију и осигурање на депозит", рекао је Шарић.

Закон би могао да одвоји и активност наше агенције за осигурање депозита која би бринула само о сигурности депозита. Основала би се и друга агенција која би само решавала стечај банака.

Декан Београдске банкарске академије Хасан Ханић истакао је да је потребно да се на један другачији начин регулише питање стечајева и да се ти процеси који су до сада били веома спори убрзају како би повереници што пре дошли до суме новца коју потражују.

У Русији послује 750 банака. Много тога се ради на превентиви и укрштању података како би се предупредио ризик, а што олакшава дигитализација.

Много ризика се дели и између клијента и банке, али има и напредних решења. На пример руски приватни пензиони фондови такође су осигурани код државне агенције, па нема ризика да ће улози пропасти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара