Шта недостаје српској економији

Следеће године плате и пензије могу бити веће, каже министар финансија Синиша Мали и додаје да је Србија консолидовала државне финансије. Да ће бити простора за то у буџету потврђују и чланови Фискалног савета. Ипак, нису сагласни да би све требало утрошити само на плате и пензије. Упозоравају да је привредни раст низак и да би га требало подстаћи државним инвестицијама.

Прошлу годину Србија је завршила са суфицитом у буџету, а према проценама и 2019. година иде истим путем. Јавни дуг је сада око 50 одсто БДП-а, незапосленост је смањена, инфлација ниска - и то су, кажу у Фискалном савету, показатељи макроекономске стабилности. Упозоравају ипак, на низак привредни раст.

Никола Алтипармаков, члан Фискалног савета каже да су у Србији јавне инвестиције 18 процената БДП-а, а просек у региону је 23.

"Тачно је да ми имамо највише страних инвестиција, али тих 18 одсто БДП-а, вам јасно говори о недостатку домаћих приватних инвестиција и то је управо један од главних проблема које треба отклонити у овој мисији повећања привредног раста", каже Алтипармаков.

А да би било више домаћих компанија, привредници понављају захтеве.

Станка Пејановић, председница САМ-а каже да их занима смањење пореза и доприноса на зараде. 

Друга ствар је, како каже, одрживост система и у смислу појачања инвестиција - да ли ће држава да направи тзв. пореске подстицаје за предузетничке фондове који би инвестирали у мала и средња предузећа - бизнис анђеле и да ли ће се неке небанкарске институције подстаћи  кроз законска решења, како би такође могли да поспешимо развој малих и средњих предузећа. 

На унапређење пословног амбијента усмерено је осам од 20 реформи о којима се Србија договорила са ЕУ, каже министар финансија. Приоритет је трансформација Пореске управе.

"Посебно је важно што смо започели процес смањења оптерећења на зараде прошле године. Настављамо са тим и ове године, како би са те стране наша економија ишла више ка економији која опорезује доходак, опорезује добит а мање да опорезује рад", каже министар финансија Синиша Мали.

Према ерговим речима, ове године издвојено је 100 милиона евра за инвестивције у стартапове, за инвестиције у научно-технолошке паркове, за инвестиције у истраживање и развој  

По лакоћи пословања, Србија заузима 48. место на Дуинг бизнис листи Светске банке. Међу 190 земаља најбољи услови пословања су на Новом Зеланду, а најлошији у Сомалији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара