"Турски ток" кроз Србију, већ се варе цеви за гасовод

После великих припрема, а без велике помпе наша земља започела је још једну стратешку инвестицију – градњу националног магистралног гасовода, од Бугарске до мађарске границе којим ће се допремати гас и из "Турског тока". За "Гастранс", заједничко српско-руско предузеће, које гради гасовод, препрека више нема – добили су и грађевинске дозволе.

На више локација припрема се терен, негде копају канали, а негде већ варе цеви за гасовод који у Србију из Бугарске улази код Зајечара, протеже се све до Кањиже и код Хоргоша излази у Мађарску. 

Радови су подељени на четири деонице, које ће се цевима испод река – Црни Тимок, Велике Мораве, Дунава, Тамиша и Тисе, уклопити у трасу гасовода. 

Александар Антић, министар рударства и енергетике наводи да су од 25. априла већ почеле конкретне активности на реализацији тог пројекта , односно на изградњи тог гасовода.

"Прве количине цеви су почеле да пристижу оне су на траси, тако да извођачи радова, међу којима је и један значајан број домаћих компанија реализује тај пројект у складу са динамиком и нашим очекивањима", објашњава Антић.

Ни са финасирањем не очкују проблеме, 30 одсто средстава обезбеђују акционари "Гастранса" – "Србијагас" и "Гаспром", остало је пројектно финасирање.

"Реч о једном пројекту који је апсоплутно комерцијалан, који је заснован на закупу капацитета тог гасовода и такав пројекат обезбеђује пре свега да се из тразитних такси тај гасовод и та читава инвестиција отплати", рекао је Антић.

Бугарска је најавила да ће градњу своје деонице почети идућег месеца. Већ раде на другој цеви гасног интерконектора са Турском.

"Тендери су на време завршени и извођачи су изабрани. Следе радови, који су неопходни за градњу гасовода, а он ће сигурно бити изграђен. Коначно, гас ће стизати до границе са Србијом", каже Димитри Штерев, стручњак компаније "Булгартрансгаса".

План је да се гасовод који читавом региону доноси сигурност у снабдевању гасом заврши до краја године.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 17. мај 2019, 22:49) - Jovan [нерегистровани]

svaka cast

jos jedan dokaz da Amerika gubi polako na svim poljima. srecno nam bilo

(петак, 17. мај 2019, 19:58) - anonymous [нерегистровани]

Ja bih ipak malo sacekao ....

Ako znamo da je Amerika svim silama protiv gasovoda "Turski tok" kao sto su i protiv "Sjevernog toka 2" i ako znamo da su Ameri i EU natjerali Bugare da odustanu od "Juznog toka",zar ne bi bilo bolje sacekati da Bugarska polozi cijevi do granice Srbije pa da onda nasi grade dalje?Zasto Bugari gsovodu "Turski tok" daju novo ime "Balkanski tok" i pricaju pricu da ce njime teci i neki drugi gas osim ruskog.Sve mi to nesto ne mirise na dobro iako je jasno da ce u decembru 2019 god Rusija zaustaviti transport gasa preko Ukrajine sto znaci da bi Bugarska,kao i Srbija i Madjarska ostale bez gasa.
Hajde,nece li sve ovo izici na dobro jer je gas svima regionu neophodan.