"Турски ток" кроз Србију, већ се варе цеви за гасовод

После великих припрема, а без велике помпе наша земља започела је још једну стратешку инвестицију – градњу националног магистралног гасовода, од Бугарске до мађарске границе којим ће се допремати гас и из "Турског тока". За "Гастранс", заједничко српско-руско предузеће, које гради гасовод, препрека више нема – добили су и грађевинске дозволе.

На више локација припрема се терен, негде копају канали, а негде већ варе цеви за гасовод који у Србију из Бугарске улази код Зајечара, протеже се све до Кањиже и код Хоргоша излази у Мађарску. 

Радови су подељени на четири деонице, које ће се цевима испод река – Црни Тимок, Велике Мораве, Дунава, Тамиша и Тисе, уклопити у трасу гасовода. 

Александар Антић, министар рударства и енергетике наводи да су од 25. априла већ почеле конкретне активности на реализацији тог пројекта , односно на изградњи тог гасовода.

"Прве количине цеви су почеле да пристижу оне су на траси, тако да извођачи радова, међу којима је и један значајан број домаћих компанија реализује тај пројект у складу са динамиком и нашим очекивањима", објашњава Антић.

Ни са финасирањем не очкују проблеме, 30 одсто средстава обезбеђују акционари "Гастранса" – "Србијагас" и "Гаспром", остало је пројектно финасирање.

"Реч о једном пројекту који је апсоплутно комерцијалан, који је заснован на закупу капацитета тог гасовода и такав пројекат обезбеђује пре свега да се из тразитних такси тај гасовод и та читава инвестиција отплати", рекао је Антић.

Бугарска је најавила да ће градњу своје деонице почети идућег месеца. Већ раде на другој цеви гасног интерконектора са Турском.

"Тендери су на време завршени и извођачи су изабрани. Следе радови, који су неопходни за градњу гасовода, а он ће сигурно бити изграђен. Коначно, гас ће стизати до границе са Србијом", каже Димитри Штерев, стручњак компаније "Булгартрансгаса".

План је да се гасовод који читавом региону доноси сигурност у снабдевању гасом заврши до краја године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво