Како се искључити са даљинског грејања

Због хладних станова у мају, грађани који се греју преко даљинског система су незадовољни, а неки желе и да се искључе са тог система и нађу алтернативу. Процедура, међутим, није нимало лака.

Грађани са којима је репортерка РТС-а разговарала, а који користе даљинско грејање, сматрају да је оно скупо, а станови недовољно топли. Процедура искључења из система је, кажу, компликована.

Уз захтев за искључење Београдским електранама потребно је доставити сагласност Стамбене заједнице и доказ о власништву стана.

Београдске електране решење о искључењу са свим трошковима издају најкасније 30 дана од подношења захтева.

Чим потрошач плати све трошкове, теренске екипе излазе на терен. Али ту прича није готова. Власник стана неће имати никакве трошкове једино ако је могуће потпуно искључење такозваних вертикала.

Уколико то због, снабдевања станара на вишим спратовима није могуће, Београдске електране одређују проценат месечног рачуна који ће корисник ипак убудуће морати да плаћа.

Доценткиња Машинског факултета Тамара Гајц истиче да је са становишта струке могуће извршити искључење, али да је питање колико је то оправдано, поготово у градским срединама, где већ постоји даљински систем.

На питање који је начин грејања најјефтинији не даје директан одговор јер, каже, мора да се урачуна и еколошки фактор.

Указује да је за градску средину неприхватљиво да се користе угаљ, лож-уље и чврсто гориво.

"Са еколошког аспекта и овој сезони смо били сведоци загађења у Београду због индивидуалних ложишта", рекла је Тамара Гајц. 

Поручује да су најбоље решење хибридни системи – комбинација природних извора енергије и грејања на гас, чиме се рачуни могу смањити и за 80 одсто.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи