Економије Западног Балкана заједно у Лондону

Привредне коморе шест западнобалканских економија ће 18. јуна у Лондону, у сарадњи са чувеним Фајненшл Тајмсом, први пут организовати представљање потенцијала Западног Балкана као јединствене инвестиционе дестинације глобалним инвеститорима.

"Привреда региона не може да чека политику да решава проблеме који трају деценијама, па ће зато 18. јуна у Лондону представити потенцијал Западног Балкана", изјавио је на Бледу председник Привредне коморе Србије (ПСК) Марко Чазеж.

Марко Чадеж је учествовао на скупу „Аустриа конект" и у својству представљајућег Одбора за дигитализацију у Еврокомори, поручио да регион мора брже да уклања баријере како би се повезао и ухватио корак са 4.0 револуцијом.

Бизнис заједница региона има свој интерес, каже Чадеж и наводи да дијалог у региону мора да се покрене како би се додатно убрзао привредни раст.

Цео регион је разумео да мора радити на дуалном образовању и стварању образованог способног кадра за рад на новим 4.0 технологијама, при чему држава не може више имати монопол у креирању образовног система, наводи Чадеж.

"Држава то мора да ради заједно са привредом уколико желимо да економски опстанемо. Само ако будемо били паметни да наш регион схватимо као јединствено тржиште, обезбедићемо додатни раст наших економијама. Уместо да размишљамо о будућности, 18 година се бавимо истим питањима", рекао је председник ПКС Чадеж.

У циљу повезивања привреде и региона, у наредном периоду представници привредних комора из шест економија Западног Балкана посетиће Призрен и објекат у којем треба да се формира Регионални иновативни центар, најављује Чадеж.

Генерални секретар Инвестиционог форума привредних комора Западног Балкана ВББ и бивши председник Привредне коморе Косова (ПКК), Сафет Грџаљију оценио је да је скуп у Словенији, на којем учествују експрети из бројних области, показује да регион има далеко више паметних бизнисмена, спортиста, музичара него политичара.

"Највећи проблем на овом простору је што се не може причати о економским проблемима без политичке конотације", оцењује Грџалију.

Каже да се далеко више губи времена да се улепша прошлост него што се гради будућност, уместо да се ради на јачању економија која ће задржати младе у региону.

Председница Бледске школе менаџмента Даница Пург каже да Србија и регион имају огроман потенцијал у ИТ сектору али да се мора гледати у будућност, више улагати у стартап предузећа, како би достигли стандарде ЕУ.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво