Хоће ли струја поскупети

Од прошле седмице, од када је делегација Међународног монетарног фонда стигла у Београд, медији спекулишу да ће једна од препорука бити и повећање цене струје за пет одсто. Анализа Светске банке потврдила је да је струја у Србији најјефтинија у Европи. Како РТС сазнаје, у разговорима ММФ-а и Владе за сада није било речи о поскупљењу киловата, а ни ЕПС није поднео захтев за корекцију цене.

Аражман са ММФ-ом је саветодаван, разговори трају две седмице и није искључено да у склопу наставка реформи ЕПС-у препоруче и повећање цена.

То не мора да буде обавезујуће јер цену струје одобрава Агенција за енергетику, али прво ЕПС мора да проследи захтев који претходно одобри Надзорни одбор компаније. А процедура је јасна.

"Ми на основу методологије коју смо прописали, оправданости трошкова, све то анализирамо. Зато је и рок од месец дана да се то анализира, да ли треба толико, да ли треба мање, да ли треба уопште. Али стварно, унапред да причамо ништа не можемо", каже Дејан Поповић, председник Агенције за енергетику.

Српско тржиште електричне енергије је потпуно отворено и сви потрошачи, фабрике, установе, институције и мале радње, сем грађана, већ уговарају струју по комерцијалним ценама најчешће на годину дана.

За три милиона и 300.000 домаћинстава цену још регулише држава и она је најнижа на европском тржишту. Зато се нико од трговаца не усуђује да парира ЕПС-у и понуди јефтиније киловате.

"Струја у Србији је таква зато што је 'Електропривреда Србије' домаћа компанија и да треба држава да нађе равнотежу између онога шта је исплативо за ЕПС. Да ЕПС може да преживи и развија се као компанија, да може да остане конкурентан – и тога да грађани плаћају, ипак, јефтинију струју од домаће компаније него од неког ко би увозио струју и продавао је", наводи Јелица Путниковић из Балкан магазина.

ЕПС је започео велике инвестиционе послове који нашој земљи треба да обезбеде чистију енергију. А прошле године домаћинствима није мењана цена струје.

Последњи пут корекција је рађена у октобру 2017. године, када је цена киловат-часа повећана за два посто, што је просечне рачуне увећало за 68 динара.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво