Киша обрадовала ратаре у средњем Банату

У протеклих осам месеци у Србији је пало просечно мање од сто литара кише, а то је три пута мање од уобичајених падавина за овај период. Дуготрајна суша највише смета пшеници под којом је више од 500 хиљада хектара. Киша, која је падала ових дана, стигла је у правом тренутку за пролећне усеве.

Млади пољопривредни произвођач Огњен Рацков из Зрењенина предходне јесени пшеницу је засејао на седамдесет хектара, применио је комплетну агротехнику, али због дуготрајне суше очекује мањи принос од прошлогодишњег.

"Пшеница тренутно не изгледа обећавајуће, ближе је то неком прагу рентабилности, него што можемо очекивати, било какав већи принос на пшеници", каже Огњен Рацков из  Зрењанина.

Ратаре посебно брину учестале промене времена последњих десетак дана, што никако не погодује пшеничним пољима.

"У овом моменту је широк спектар болести које прете пшеницама, то је рђа, септорија, пепелница. Стога је савет – ко није урадио заштиту пшенице до сада, да прегледа поља и крену у заштиту", каже Филип Даријевић, инжењер заштите биља.

Само у протеклих петнаестак дана, на подручју средњег Баната у просеку је пало око седамдесет литара кише по метру квадратном, ово је посебно обрадовало произвођаче који су тек завршили са сетвом пролећних усева.

"Ова киша, која је до сада пала, добро је дошла да сви пролећни усеви изникну, да имамо добар склоп, очекујемо да у наредном периоду урадимо и заштиту против корова", каже Војислав Тркуља, агроном. 

Само на подручју пет општина средњег Баната под пролећним усевима налази се око две стотине хиљада хектара. Од тих површина, готово половина припада кукурузу, затим сунцокрету, соји и шећерној репи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи