ЕПС добио мобилне трафостанице за ванредне ситуације

Европска унија поклонила је ЕПС-у четири мобилне трафостанице за брзе интервенције у ванредним ситуацијама. Та бесповратна инвестиција ЕУ уз обуку вредна је девет милиона евра и веома је драгоцена. У случају поплава, пожара, клизишта, грађани неће трпети и остајати без струје.

У редовном режиму ове трафостанице биће коришћене као заменски капацитет током реконструкције постојећих трафостаница.

Три мобилне трафостанице мањег капацитета биће на располагању дистрибуцијама на подручју Ниша, Краљева и Крушевца. А на највећу, стационирану у Београду посебно се рачуна. 

Највећа мобилна трафостаница напонског нивоа 110/35 киловата, снаге 20 мегаволтампера и тежине 70 тона, монтирана је на возилу дужине 20 метара, а опрема се лако и брзо инсталира.

Према речима в.д. генералног директора ЕПС-а Милорада Грчића, та помоћ је веома важна како купци не би губили електричну енергију током реконструкције других трафостаница.

"То је трафостаница која у моменту може да замени неки трафо који није у функцији и да снабде око 12.000 корисника, што није мало", изјавио је Грчић.

Донација Европске уније за овај пројекат део је ИПА II националног програма за Србију који је намењен отклањању последица поплава из 2014. године.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици каже да је Европска унија одмах притекла у помоћ када су се догодиле страшне поплаве и да донација представља наставак тог чина пријатељства. 

"Важно је то да ми данас из фазе реконструкције улазимо у фазу превенције. Ове трафостанице су не само знак партнерства, већ пре свега пријатељства Европске уније и Србије. И ово је још једна прилика да Европска унија покаже грађанима Србије колико им је близу и колико инвестира у њихову сигурност и будућност", саопштио је Фабрици.

Електропривреда је претходно набавила и пет дизел агрегата који ће током краткотрајних поправки, струјом снабдевати потрошаче. 

број коментара 0 Пошаљи коментар