Уговорени кредити за ауто-пут Прељина-Пожега и брзу пругу до Суботице

Уговори о финансирању изградње ауто-пута Прељина-Пожега на Коридору 11, и модернизације и реконструкције деонице пруге Београд-Будимпешта од Новог Сада до Суботице, потписани су у Пекингу.

Уговоре о кредиту за изградњу ауто-пута Прељина-Пожега и за модернизацију и реконструкцију пруге од Новог Сада до Суботице, са кинеском "Ексим" банком потписао је министар финансија Синиша Мали, а присуствовали су председници Србије и Кине, Александар Вучић и Си Ђинпинг.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, навела је да је деоница Нови Сад-Суботица трећа деоница брзе пруге Београд-Будимпешта на територији Србије, дуга 108,2 километра, саопштило је Министарство.

"За ову деоницу је највећим делом припремљена техничка документација, a очекујемо да крајем године почну радови, који ће трајати око две и по године", најавила је Михајловићева, која борави у званичној посети Кини, као део државне делегације коју предводи председник Вучић.

Подсетила је да је за изградњу те деонице прошле године потписан комерцијални уговор са конзорцијумом кинеских компанија "Чајна комјуникејшенс енд констракшен компани" и "Чајна рејлвеј интернешенел", вредан 1,16 милијарди долара.

Стичу се услови за почетак изградње ауто-пута од Пожеге до Прељине

Деоница ауто-пута Прељина-Пожега дуга је 30,9 километара, а вредност радова, које ће изводити кинеска компанија "Чајна комјуникејшенс енд констракшен компани", је 450 милиона евра.

Министарка је навела да су на тој деоници у току припремни радови, држава је завршила експропријацију, спремила техничку документацију, а праве се кампови у близини Лучана.

"Потписивањем финансијског уговора стичу се услови да започну радови на изградњи", истакла је Михајловићева.

Почетком лета, како је најавила, биће пуштена у саобраћај деоница од Обреновца до Прељине, дужине 103 километра, до краја године завршавава се и деоница Сурчин-Обреновац, а паралелно се креће у изградњу наставка тог ауто-пута, од Чачка до Пожеге.

Нагласила је да је ауто-пут важан не само за бржи развој Западне Србије и повезивање тог краја са Београдом, него и за повезивање Србије са регионом.

"Kод Пожеге ће се укрштати ауто-пут Београд-Сарајево и Коридор 11 ка Црној Гори, а код Чачка, преко Моравског коридора, биће повезан Коридор 11 са Коридором 10", навела је Михајловићева.

У присуству два председника је потписан План билатералне сарадње између Владе Србије и Владе Кине у оквиру иницијативе "Појас и пут".

План, између осталог, подразумева даље унапређење сарадње у области изградње инфраструктуре, укључујући путеве, железницу, аеродроме, унутрашње водне путеве, интермодални транспорт и управљање безбедношћу саобраћаја.

Споразум који омогућава бесповратну помоћ Кине

Потпредседница Владе потписала је и Споразум о привредно-техничкој сарадњи између Владе Србије и Владе НР Кине.

Споразум који је Михајловићева потписала омогућиће да Влада НР Кине пружи бесповратну помоћ Влади Републике Србије за спровођење пројеката договорених између двеју влада.

Михајловићева је учествовала и на данашњем састанку са Вангом Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине, чланом секретаријата Централног комитета Кине и директором Канцеларије за истраживања политике ЦК КП Кине.

Министарка ће данас говорити и на тематском панелу "Инфраструктурно повезивање", који се одржава у оквиру Другог форума "Појас и пут" у Пекингу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво