"Србија има еколошку и енергетску будућност"

До 2020. у Србији се очекује нових 550 мегавата електрана из ветропаркова. Више од трећине плана који се односи на обновљиве изворе енергије до сада је испуњено и то прикључивањем 200 мегавата ветроелектрана на мрежу. Србија има еколошку и енергетску будућност, закључак је неколико трибина домаћих и страних стручњака који су се окупили на Ренекспо сајму у Београду.

Ове године у Србији очекује се још 200 мегавата, а до краја 2020. пуних 550 мегавата нових електрана из ветропаркова кажу у ресроном министарству. На тај начин за 10 одсто ће се повећати капацитет производње електричне енергије из обновљивих извора енергије.

"Србија има огроман потенцијал пре свега има воду затим ваздух и на крају велики потенцијал у обновљивим изворима енгерије. Потребно је само на време дефинисати циљеве и применити науку а ви то већ чините", рекао је Јохан Георг, директор Ренекспо сајма. 

На овом сајму приказан је пројекат како аутомобил и његова батерија могу служити у паметној кући са којом размењују струју тако да електромобил постаје део кућне електроинсталације, односно његова батерија служи за складиштење струје када је она јефтина.

"Соларана електрана од десет киловата може годишње да нам да дванаест хиљада киловата, што ако сагледате може не у потпуности, али у летњим месецима да у потпуности снабдева елктромобил струјом", истакао је Милош Костић из Центра за енергетску ефикасност.

Укупна електроенергетска ефикасност зависи и од мреже која може по потреби да даје али и прима енергију.

Електромобили могу да дају потпуно нове организационе шеме за кућну употребу. На пример панели могу да пуне батерију возила када сунца има, али исто тако да греју кућу када сунца нема.

Ако се овоме додају системи са топлотним пумпама и сондама према ономе што пише на папиру добићемо довољно енергије да је и враћамо у мрежу, кажу стручњаци.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 25. апр 2019, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

Шуме

Похвала за ветроелектране. Али шуме су при крају...