"Србија има еколошку и енергетску будућност"

До 2020. у Србији се очекује нових 550 мегавата електрана из ветропаркова. Више од трећине плана који се односи на обновљиве изворе енергије до сада је испуњено и то прикључивањем 200 мегавата ветроелектрана на мрежу. Србија има еколошку и енергетску будућност, закључак је неколико трибина домаћих и страних стручњака који су се окупили на Ренекспо сајму у Београду.

Ове године у Србији очекује се још 200 мегавата, а до краја 2020. пуних 550 мегавата нових електрана из ветропаркова кажу у ресроном министарству. На тај начин за 10 одсто ће се повећати капацитет производње електричне енергије из обновљивих извора енергије.

"Србија има огроман потенцијал пре свега има воду затим ваздух и на крају велики потенцијал у обновљивим изворима енгерије. Потребно је само на време дефинисати циљеве и применити науку а ви то већ чините", рекао је Јохан Георг, директор Ренекспо сајма. 

На овом сајму приказан је пројекат како аутомобил и његова батерија могу служити у паметној кући са којом размењују струју тако да електромобил постаје део кућне електроинсталације, односно његова батерија служи за складиштење струје када је она јефтина.

"Соларана електрана од десет киловата може годишње да нам да дванаест хиљада киловата, што ако сагледате може не у потпуности, али у летњим месецима да у потпуности снабдева елктромобил струјом", истакао је Милош Костић из Центра за енергетску ефикасност.

Укупна електроенергетска ефикасност зависи и од мреже која може по потреби да даје али и прима енергију.

Електромобили могу да дају потпуно нове организационе шеме за кућну употребу. На пример панели могу да пуне батерију возила када сунца има, али исто тако да греју кућу када сунца нема.

Ако се овоме додају системи са топлотним пумпама и сондама према ономе што пише на папиру добићемо довољно енергије да је и враћамо у мрежу, кажу стручњаци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи