Кинези би да се преко Србије одвезу у Европу

Кинеска државна делегација из удружења технолошке и економске сарадње с европским земљама, гост је Привредне коморе Србије. Кинезима ће бити представљено 50 српских компанија из аутоиндустрије. Њихов циљ је да нађу партнере и инвеститоре за наше пројекте. Данас им је приказан и први српски електрични аутомобил "бабл".

Кинеска делегација каже да је у два дана видела да Србија може бити поуздан партнер за заједнички наступ на тржишту Европе.

Циљ Кине је да овде у Србији прави нове истраживачке центре, али и да са домаћим партнерима прави аутомобиле и аутобусе који могу да се извозе на тржиште ЕУ.

"Веома сам задовољна овим разговорима. Наш циљ је да, после свега, пронађемо праве партнере и инвеститоре у Кини за српске фирме. Допадају нам се и повољни политички услови, геостратешки положај Србије и, наравно, пројекти које су нам овде понудили", рекла је Бланка Чен, потпредседница Кинеске асоцијације техничке и економске коперације.

Један од понуђених пројеката је и мали електрични аутомобил за град "бабл", који је производ групе "Акос". Има два седишта, брзину 120 километара на час, домет 200 километара и спреман је за производњу.

"Сарадња 'Акоса' и са домаћим и страним еминентним научним кућама, почевши од Машинског факлутета, Технолошког, Института Винче, до иностраних институција, гарантује нашу компетитивност да производ дотерамо до краја", каже Саша Милованчевић из "Акос групе".

Од пет земаља Европе где је организован сличан форум, Србија је добила највишу оцену.

"С обзиром на то да је ово био први форум, и могу да кажем нека врста теста, добили смо уверавање од кинеске делегације да ћемо и следеће године организовати овакав форум", истиче Илија Драгишић из одељка ПКС за младе предузетнике.

Резултати ове посете видеће се у наредних шест месеци, кажу у Привредној комори, а посебно ће их осетити мале фирме које до сада нису добиле шансу да разговарају са великим кинеским гигантима.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 26. апр 2019, 21:05) - Moje ime [нерегистровани]

Kompetitivnost znači konkurentnost

Formulacije, barem kako je preneto, ne garantuju da Aqos poseduje kompetentnost da izgura proizvod do kraja :)

(четвртак, 25. апр 2019, 04:28) - Maja [нерегистровани]

Ja čekam leteće automobile i autobuse

Do tada, ništa.

(четвртак, 25. апр 2019, 00:13) - anonymous [нерегистровани]

Nije prvi

Još je ZASTAVA KG devedesetih godina predstavila na sajmu automobila u BG Jugo na električni pogon.Tako da ovo nije prvi.

(среда, 24. апр 2019, 23:37) - anonymous [нерегистровани]

Trgovinska razmjena....

Pogledajte kolika je nasa trgovinska razmjena sa EU a kolika sa Rusijom i Kinom pa ce odmah puno toga biti jasnije. (Srbija vise izvozi u BiH nego u Rusiju i Kinu)

(среда, 24. апр 2019, 22:20) - Вибрирајући трилер [нерегистровани]

Проста логика

Све сте сами рекли, одговор је једноставан.

(среда, 24. апр 2019, 22:04) - DxD anonymous [нерегистровани]

Kina ili Zapad,pitanje je sad?

Kina nam dolazi sa poslovnim ponudama,kreditima,investicijama a zapadne sile nam dolaze sa pritiscima,ucjenama i otvorenim prijetnjama zato sto ne dopustamo otimanje nase teritorije.I onda nam sa Zapada kazu da je posao sa Kinom pogresna i stetna aktivnost,a da nam oni donose blagostanje.I,kako sada shvatiti te zapadne demokrate?