Кинези би да се преко Србије одвезу у Европу

Кинеска државна делегација из удружења технолошке и економске сарадње с европским земљама, гост је Привредне коморе Србије. Кинезима ће бити представљено 50 српских компанија из аутоиндустрије. Њихов циљ је да нађу партнере и инвеститоре за наше пројекте. Данас им је приказан и први српски електрични аутомобил "бабл".

Кинеска делегација каже да је у два дана видела да Србија може бити поуздан партнер за заједнички наступ на тржишту Европе.

Циљ Кине је да овде у Србији прави нове истраживачке центре, али и да са домаћим партнерима прави аутомобиле и аутобусе који могу да се извозе на тржиште ЕУ.

"Веома сам задовољна овим разговорима. Наш циљ је да, после свега, пронађемо праве партнере и инвеститоре у Кини за српске фирме. Допадају нам се и повољни политички услови, геостратешки положај Србије и, наравно, пројекти које су нам овде понудили", рекла је Бланка Чен, потпредседница Кинеске асоцијације техничке и економске коперације.

Један од понуђених пројеката је и мали електрични аутомобил за град "бабл", који је производ групе "Акос". Има два седишта, брзину 120 километара на час, домет 200 километара и спреман је за производњу.

"Сарадња 'Акоса' и са домаћим и страним еминентним научним кућама, почевши од Машинског факлутета, Технолошког, Института Винче, до иностраних институција, гарантује нашу компетитивност да производ дотерамо до краја", каже Саша Милованчевић из "Акос групе".

Од пет земаља Европе где је организован сличан форум, Србија је добила највишу оцену.

"С обзиром на то да је ово био први форум, и могу да кажем нека врста теста, добили смо уверавање од кинеске делегације да ћемо и следеће године организовати овакав форум", истиче Илија Драгишић из одељка ПКС за младе предузетнике.

Резултати ове посете видеће се у наредних шест месеци, кажу у Привредној комори, а посебно ће их осетити мале фирме које до сада нису добиле шансу да разговарају са великим кинеским гигантима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво