Иницијатива "Појас и пут", Србија ће бити домаћин конфереције о иновацијама

Србија ће ове јесени бити домаћин министарске конференције о иновацијама у оквиру иницијативе "Појас и пут" на којој ће учествовати 17 министара из земаља Централне и Источне Европе задужених за ресор иновација, као и министар за науку и технологије Кине, потврђено је на састанку који су у Пекингу одржали министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и министар за науку и технологије Кине Ванг Зиганг.

Министар Поповић је истакао да билатерална сарадња две земље сваке године напредује захваљујући одличним односима председника Александра Вучића и Си Ђипинга.

Изразио је посебно задовољство због развоја односа две земље у области иновација и дигиталних технологија, саопштила је Влада Србије.

Поповић је указао да ће Србија заједно са Кином у Београду градити највећи и најмодернији Индустријски парк у јужној Европи. Према његовим речима, Србија ће реализацијом тог пројекта постати један од најважнијих технолошких партнера Кине у оквиру иницијативе "Појас и пут".

Министар за науку и технологије Кине Ванг Зиганг истакао је да ће његово министарство тежити да подстакне што већи број кинеских високотехнолошких компанија да буду присутне у индустријском парку у Београду.

Подвукао је значај области иновација, науке и технологија за будућност билатералних односа Кине и Србије, указавши да Кина и Србија имају заједничку радну групу за подизање капацитета две земље у области иновација, као и комитет за образовање и науку.

Поповић и Ванг су истакли спремност две земље да у будућности још интензивније раде на удруживању иновационих и научних потенцијала две земље, посебно у областима вештачке интелигенције, интернета ствари, роботике...

Министар Поповић је изразио захвалност Кини на принципијелној подршци очувању територијалног интегритета Србије по питању Косова, истакавши да ће Србија наставити да доследно пружа подршку политици "једне Кине".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво