Србија и Кина – пример сарадње без условљавања

У Кини се одржава други економски форум "Један појас, један пут", а очекује се да ће се окупити 40 шефова држава и влада, међу којима је и делегација Србије. Професор доктор Катарина Зaкић са Института за међународну политику и привреду каже да Кина у Србији највише улаже у инфраструктуру и енергетику, али да се шири спектар улагања. Србија је добар пример како та сарадња може да се оствари без неког условљања, истакла је Зекићева.

Катарина Закић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навела да је у српско-кинеској срадњи најзначајнији наставак изградње Коридора 11, с обзиром на то да је у питању најтежа деоница тог ауто-пута где се подразумева значајна инфраструктура у градњи.

"Чини ми се да је пројекат вредан негде преко две милијарде долара, са јако незгодним тереном и ми смо пре неки дан у Дубровнику потписали Меморандум за завршетак тог дела ауто-пута, а мислим да ћемо ових дана у Пекингу добити коначно решење тог уговора, остаје нам само да видимо по којој цени, који су услови, колико година", додала је Закићева.

То је најзначајнији уговор, али Закићева верује да ће бити финализован и уговор о Технолошком парку у Борчи, а да ће наша делегација представити и неке нове пројекте.

На питање да ли Кина путем свиле граби ка економији број један, Закићева каже да наравно да граби и да је то последње две деценије врло јасно изражено.

"Мислим да је Кина на неки начин задала домаћи задатак осталим светским економијама с обзиром на то да је она значајно касно у односу на западне, пре свега европске земље, кренула у развитак", објаснила је Закићева.

За 40 година, када се погледају резултати да је од једне гладне и сиромашне земље Кина постала светска економија број два – онда то завређује велику пажњу, сматра Закићева.

Кина шири спектар улагања

Говорећи о томе какву корист Србија има од глобалне иницијативе "Појас и пут", Закићева каже да Кина у Србију улаже највише у инфраструктуру и енергетику.

"Вредност тих инвестиција је негде око 10,26 милијарди долара, поред те инфраструктуре и енергетике долазе и неки нови моменти – шири се спектар улагања", навела је Закићева и као примере навела Железару и РТБ "Бор".

Указала је да истраживања показују да ће доћи до улагања и у другим секторима, јер се Кина окреће улагањима у сектору услуга, металургије, медицине, туризма.

Навела је да Кина овим инвестицијама, поред уједињења нација око економских питања, поспешује и свој развој.

"Она у овом тренутку, поред Јапана, дефинитивно представља лидера у азијском региону. Ја морам да кажем да, без обзира на све ове успехе које Кина има, њен регионални развој још увек није до краја завршен – она још увек има делове земље о којима мора више да води рачуна и о којима мора да се побрине", тврди Закићева.

Управо иницијатива "Појас и пут" решава тај централни део Кине и шири иницијативу даље ка Азији. "То ће помоћи појединим деловима Азије, Европе и Африке да се у још већој мери развију", додала је Закићева.

Говорећи о најавама отварања нових радних места доласком кинеских инвестиција, Закићева каже да је свака инвестиција која ће омогућити да наши радници остану овде, а да не одлазе ван, свакако је добродошла, без обзира на то да ли је кинеска или нека друга.

Србија пример земљама у региону

На питање да ли је Србија у позицији да трасира пут Кине ка Европи, Закићева одговара да је Србија добар пример како та сарадња може да се оствари без неког условљавања.

"Мислим да смо ми на територији наше земље кроз дуги низ деценија више пута слушали 'добићете то, али ако урадите то'. Мислим да је ово лепа промена да можемо са неким у економском смислу да сарађујемо, а да немамо одређени степен условљавања", истакла је професорка.

Поред тога, Србија је пружила и пример земљама у региону да прихвате већи број кинеских инвестиција и као пример навела самит у Дубровнику који се недавно одржао на којем је Хрватска са Кином потписала велики број споразума. 

Када је реч о притисцима на нашу земљу, Закићева каже да се добро држимо и успешно балансирамо, јер смо јасно ставили до знања да са Кином добро сарађујемо.

"Да је та сарадња, пре свега, заснована на одређеној врсти пријатељства, поверења и међусобног уважавања и поштовања. Када имате такве односе, онда је јасно да ће се ти односи проширити и на економску сарадњу", закључила је Закићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво