Социјално-економски савет: Веће плате заустављају одлазак младих

Веће плате и бољи услови рада начин су да се спречи одлазак младих, и зато су овог 1. маја то основни захтеви, саопштавају синдикати.

Нови председавајући Социјално економског савета министар Зоран Ђорђевић најављује да ће рад Савета бити мерљивији и да се он неће само изјашњавати о законима, већ и учествовати у њховом писању.

Иако је најављено, Социјално економски савет није разматрао анализу Министарства финансија о могућности укидања казнених поена за пензионере, после 65. године. Разлог су обавезе министра финансија који у скупштини брани закон који решава проблем задужених у швајцарским францима.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије, Љубисав Орбовић каже да казнени поени уопште нису мали.

"Они су ушли тада свесно у ту процедуру, нису знали шта ће се дешавати касније и држава је показала своју бригу. Није ми јасно због чега та иста држава не показује бригу о радницима који су радили 40 година, који су отишли на биро, нису могли да се запосле и сада имају казнене поене када примају пензије", истакао је Орбовић.

Од Министарства финансија очекују и објашњење зашто се иста законска одредба о накнади радницима за превоз, од 2015. већ трећи пут различито тумачи.

Давање сагласности на Предлог закона о агенцијском запошљавању Социјално-економски савет је одложио. Споран је проценат радника који фирме могу да ангажују на тај начин.

"Иако постоје велики притисци неких других да он буде потпуно другачији. Ово је у интересу наших грађана и биће онако како се договоримо", истакао је министар за рад, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић.

У сусрет 1.мају, синдикати поручују - зараде јесу повећаване, али се са тим мора наставити. Уз боље услове рада то једини начин да се заустави одлазак младих.

"Хоћемо да, или мислимо да је у реду да просечна зарада у Србији, стигне просечну потрошачку корпу која је била 600 еврића или 72-73.000 хиљаде динара", казао је Зоран Стоиљковић, председник УГС "Независност".

Први корак је да се у наредне две године изједначе минимални износи - зараде, пензије и потрошачке корпе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво