Србија и Кина – челично пријатељство и стратешко партнерство

Српска делегација на челу са председником од сутра борави у Кини на другом економском форуму "Један појас, један пут", на којем ће се окупити 40 шефова влада и држава. Вучић ће у Пекингу разговарати и са кинеским и руским председником, а предвиђено је и потписивање нових уговора. Министар финансија Синиша Мали каже за РТС да односи између Србије и Кине никада нису били бољи.

Синиша Мали је, гостујући у Дневнику РТС-а навео да односе Србије и Кине одликује челично пријатељство и стратешко партнерство.

Подсетио је да је председник Вучић учествовао и на првом форуму 2017. године и да ће се шести пут сусрети са кинеским председником.

Мали каже да је то велика част и прилика да се потврди пријатељство и да се нађе начин да се сарадња продуби у економском смислу.

Када је реч о споразумима који ће бити потписани, Мали је најавио пројекат градње пруге од Ниша до Прешева уз подсећање да се ради реконструкција пруге од Београда до мађарске границе.

"Са реконструисаном пругом до Прешева имаћемо вертикалу од најсеверније до најјужније тачке имајући у виду да ћемо бити главна транзитна артерија за увоз и извоз робе из Европе", навео је министар.

Говорио је и о изградњи сектора Ц обилазнице око Београда као и о финансијском аранжману о ауто-путу Прељина – Пожега.

На основу споразума од прошле године биће потписан и уговор о изградњи индустријског парка у Борчи. Мали каже да ће то бити највећи кинески индустријски парк у Европи и да ће се налазити поред Пупиновог моста.

"То су милијарде инвестиција, нова радна места али и подизање квалитета инфраструктуре", рекао је Синиша Мали.

Подсећа да је Кина помогла око Железаре која је наш највећи извозник и да је кинеска компанија прошле године преузела РТБ Бор.

Шанса за нове пројекте 

Понавља да односи две земље никада нису били бољи и да је форум шанса да се разговара о новим пројектима.

Истиче и да се Србији указује велика част јер ће Александар Вучић бити један од три председника који ће имати завршни говор.

Када је реч о стању у буџету, министар каже да је за целу годину планиран дефицит од 0,5 одсто али да је у прва три месеца бољи резултат од пројектованог.

"Ако се по јутру дан познаје, можемо да очекујемо добре резултате за ову годину", рекао је Мали и додао да би се онда отворио фискални простор за повећање плата и пензија.

Подсећа да је пројекција прављена са ММФ-ом и истиче да је у прошлој години Србија имала раст БДП-а 4,3 одсто што је међу бољим резултатим у Европи.

"Ако наставимо овако, наравно да се отвара простор за повећање плата и пензија", поновио је Мали и оценио да су зато важни сусрети као што је предстојећи форум и Кини.

"Радимо на томе да се повећа број инвеститора", рекао је министар и нагласио да то значи више новца у буџету.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво