Да ли је течни природни гас добра алтернатива

За обезбеђивање нових извора гаса, балканским земљама ова година је кључна, јер су због најављеног прекида транзита кроз Украјину у најтежој ситуацији. Регионални енергетски стручњаци сагласни су: Бугаској, Србији и Мађарској неопходно је прикључење на "Турски ток". А каква алтернатива може бити течни природни гас?

Да би ЛНГ – течни природни гас стигао до потрошача потребни су терминали и код испоручилаца и код прималаца. А за њихову градњу треба најмање три године.

"ЛНГ-гас са налазишта не иде директно гасоводом до потрошача, он мора да се претвара из гасног у течно стање како би се превозио, што много кошта. А крајњег потрошача занима колико ће то морати да плати", каже Алексеј Гривич из руског Фонда за националну енергетску безбедност. 

Димитар Штерев, стручњак компаније "Булгартрансгас" на питање колико је ЛНГ комерцијалан одговара да се утискивањем 1.000 кубика тог гаса губи 250 кубика, а остатак иде на тржиште. 

И поред свих ограничења на течни природни гас као алтернативни енергент у Европској унији донекле ипак, рачунају. Немачка је најавила градњу два нова терминала за прихват америчког ЛНГ-а из уљних шкрљаца. Најмање их је на Балкану.

Хрватски пројекат на Крку је пропао. За Бугаску и нашу земљу потецијални снабдевач тим гасом за сада је Грчка.

Румен Овчаров, економски стручњак каже да су мале шансе да се Бугарска у наредним годинама обрати Сједињеним Државма као испоручиоцу течног гаса, јер су цене тог америчког енергента превисоке.

"Бугарска би могла да добије гас из Грчке, али и сама Грчка користи свега 30 одсто таквог терминала због високих цена", каже Овчаров.

Због мање тражње течни пригодни гас, протекле зиме појефтинио је 30 одсто. Већ са новим испорукама цене ће поново расти јер су и европски ЛНГ терминали доста испражњени.   

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво