Мушкарци по зарадама испред жена

Просечна плата у Србији у јануару износила је 54.500 динара. Какве су разлике у примањима у зависности од тога у ком региону живите или ког сте пола, анализирао је Републички завод за статистику. Статистика каже да у Србији највише зарађује мушкарац који ради у сектору финансија и то у региону Београда.

Највећи проценат људи у Србији ради за мање од 45.000 бруто. Весна Пантелић из Републичког завода за статистику каже да је чиста зарада или оно што је на рачуну износи мање од 35.000 динара, око 32.000 до 33.000 динара.

Око пет одсто грађана зарађује више од 100.000 динара, трећина зарађује у интервалу од 40.000-65.000 динара а трећина зарађује испод 30.000 динара.

Већина грађана прижељкује државу за послодавца, јер статистика показује да су у јавном сектору плате веће за петину у односу на приватни сектор.

Подаци показују да је у просеку плата у јавном сектору већа за 13.000 динара у односу на зараде код приватника.

"Стручњаци Републичког завода за статистику су радили анализу у којој су израчунали 'кориговани јаз' односно елиминисали све друге факторе као што је образовање, старост, радни стаж и дошли до закључка да су зараде у јавном сектору једнаке зарадама код приватника. Можемо да закључимо да запослени у јавном сектору имају виши степен образовања па самим тим и веће зараде", објашњава Пантелићева.

Када је реч о висини зараде коју оставрују жене односно мушкарци и код нас мушкарци зарађују у просеку 17 одсто више у односу на жене и то је негде у нивоу европског просека, навела је Пантелићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво